5-time Three-cushion billiards World Champion - 5-time European Champion

Biografie van Dick Jaspers

Dick Jaspers (23-7-1965) wordt geboren in t West-Brabantse Sint Willebrord, alwaar zijn grootouders en ouders een café/dancing (de Kroon) gerund hadden. Daar kwam hij al op zeer jeugdige leeftijd in aanraking met het carambole –biljart. Dick volgde de “klassieke weg” en begon met libre, kader en bandstoten op de kleine tafel en tenslotte rond 1983 met de koningsdiscipline het driebanden. Dat werd later zijn grote specialiteit.                                                                                                                                                          

In 1985 promoveerde hij naar de ereklasse in het libre, kader en bandstoten en dit resulteerde  in 3 zilveren medailles: 

  • 2e in 47/2 in Gouda ’86 met een gemiddelde van 74.66
  • 2e in 47/1 in Berkel-Enschot ’86 met een gemiddelde van 33.69
  • 2e in 71/2 in Gorssel in ’89 met een gemiddelde van 31,76

In 1987 werd Dick de winnaar van het NK driekamp (71/2, bandstoten en driebanden) en in Puttershoek 1989 werd hij voor de 1e keer kampioen van Nederland bandstoten met gem 9,47 
In de internationale juniorenperiode kwalificeerde hij zich 3 keer voor een EK junioren waar hij de maximale oogst van 3 gouden medailles binnenhaalde (in ’84 en ’85 in het libre en tenslotte in ’86 in het 47/2)

Rond 1987 ging  Dick zich meer concentreren op het driebanden en hij debuteerde op het NK driebanden ereklasse in Gorssel in januari 1988, waar hij een mooie 3e plaats behaalde (halve finale verloren op 1 punt) met het zeer fraaie gemiddelde (toen destijds) van 1.278! Na dit veelbelovende debuut besloot hij zich volledig te gaan wijden aan het driebanden, dat een enorme ontwikkeling doormaakte met de oprichting van de BWA (Billards Worldcup Association)eind 1985 o.l.v. de Duitse zakenman Dr. Werner Bayer, de grondlegger van het professionele biljarten. 

In 1990 kwam ook de internationale doorbraak met oa winst in de BWA GP Oosterhout, de 2e plaats op het EK driebanden in Zweden en de winst in het laatste traditionele NK en zijn 1e Masterstitel. In dit jaar verbond Jaspers ook zijn naam met de Italiaanse keuenfabriek Longoni die op de markt kwam met een eigen keu van Dick Jaspers. Nog altijd wordt Dick gesponsord door Longoni en speelt inmiddels met zijn 6e eigen keuenmerk, de Olanda keu. Ook in het professionele BWA Worldcupcircuit nam de Willebrorder deel  in 4 van de 6 toernooien en in 1991 werd Dick, samen met Raymond Ceulemans en Torbjorn Blomdahl gedeeld 1e, alle drie met 150 punten, maar op grond van andere toernooiresultaten, de 3e plaats toegewezen. In dat dezelfde jaar won de toen 26-jarige Dick zijn 1e Worldcuptoernooi in Tokyo met gemiddelde van 1.712! Zeker de allermooiste zege uit zijn carriere tot dusver.. in 1992 volgde een andere mooie gebeurtenis: Jaspers tekende een contract met het befaamde bedrijf KN (Minolta ) in Badhoevedorp zodat hij zijn sport op een professionele basis kon blijven bedrijven. 

Prive gezien trouwde Dick met zijn Duitse vrouw Andrea in 1994 en kreeg met haar een zoon René (geboren 1996) en een dochter Annet (geboren 1998) In 2011 was het huwelijk voorbij. 

Na 3x als 2e te zijn geeindigd in de strijd om de wereldbeker (’94 – ’96-’98) pakte hij in ’97 en in ’99 de felbegeerde Wereldbekertrofee, zo’n beetje de allerbelangrijkste prijs die er te winnen viel. Commentaar van Dick: bij de BWA zaten de allerbeste spelers van de wereld en deze toernooien blonken uit in professionaliteit en hebben zeker t beste uit me gehaald. Hierbij moet worden aangetekend dat Jaspers in ’93 door de CEB(Europese Biljartond) geschorst werd voor een periode van bijna 5 jaar tesamen met al zijn andere collega’s /contractspelers. De UMB (Wereldbiljartbond) nam deze schorsing over zodat Jaspers in deze tijd geen EK’s en WK’s mocht meespelen. De reden was dat Jaspers geen lid mocht zijn van de BWA en een toernooi had gespeeld (een BWA –GP in Backnang, die hij zelfs won), zonder toestemming van de CEB, bleek achteraf. Alle spelers zworen trouw aan de BWA en werden zo met een langdurige schorsing opgezadeld. In 1998 werd de ruzie bijgelegd en alles werd weer onder één paraplu georganiseerd. De BWA stierf een zachte dood o.l.v de heer Cor van Erp die het stokje had overgenomen van Dr. Bayer rond 2003 met nog een laatste Worldcuptoernooi in Las Vegas in 2003 met Jaspers als runner-up. 

In 2000 in St. Etienne (Frankrijk), in 2004 in het eigen Rotterdam en in 2011 in het verre Lima (Peru)veroverde Dick zijn 3 wereldtitels en na 2x een 2e plaats op het EK in 1990 en in 1991 in Dordrecht, lukte het Dick om uiteindelijk in 2003 zijn 1e Europese titel te winnen in Turkije, gevolgd door de Europese titels in 2008 (Florange, Fra) met een schitterend record, in 2010 in St. Wendel (Dui) en in 2011 in Porto (Por). 2008 bleek een zeer succesvol jaar te zijn voor hem met 4 Worldcupzeges en zijn Europese titel met een wereldrecord beste partij in sets. In al die jaren is het Dick gelukt om stevig in de top 10 van de wereldranking te blijven, met regelmaat winst in sterk bezette toernooien..en is hij nog altijd zeer gemotiveerd om succesvol proberen te blijven in zijn nog altijd voortdurende biljartcarriere…. 

Voor overzicht gewonnen toernooien en records, etc zie palmares.

Translate »