Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Raymond Ceulemans, wie anders?

Column van januari 2007

Een biljarter die me zeer geïnspireerd en beïnvloed heeft, is Raymond Ceulemans en dat zal u niet verbazen denk ik. Leef ik altijd zo met Richard Bitalis mee in een wedstrijd en het plezier wat ik zo vaak heb als ik de Fransman bezig zie, bij Ceulemans past diepe bewondering en respect.

Bijna zo goed mogen worden als de legendarische grootmeester uit België; dat was toch min of meer een soort ideaal, want hem evenaren ho ho, dat kon niet. Vanaf 1962 tot en met zeg maar eind jaren 80 onafgebroken geheerst, ontelbare toernooien gewonnen. Demonstraties gespeeld over de gehele wereld, in landen geweest waar wij (de toppers van nu) nog niet onze biljartkwaliteiten hebben kunnen laten zien enz... Als jonge opkomende driebandenspeler was hij absoluut mijn voorbeeld! Ik heb ook bepaalde technieken van hem overgenomen. Mijn biljartstijl lijkt vrij veel op die van hem. Sober maar o zo effectief!

Maar ook de uitstraling aan het biljart. Een stoere onverzettelijke biljartprof die geen medelijden kende. Hij zou en hij moest winnen. En hij kon doodziek zijn van een nipte nederlaag. Dan stond zijn gezicht op onweer. Als hij op zijn stoel zat dan nog kon imponeerde hij zijn tegenstander... meestal zat hij op het puntje van zijn stoel, een ernstige blik en meteen klaar om in actie te komen. Sommige biljarters kunnen een beetje mistroostig op hun stoel hangen, hebben moeite om hun fouten snel te vergeten en te accepteren... Ook daarin is Ceulemans een ware kampioen. Goh, hij liet zo weinig merken hoe hij zich voelde en alleen dat al had invloed op zijn tegenstander. Want beste mensen, onderschat een topwedstrijd voor geen millimeter, het kan een enorme psychische oorlog zijn.

En dit alles maakte toch veel indruk op mij. Een man die zoveel heeft gepresteerd in zijn leven en zoveel levenservaring heeft opgedaan. Nog niet zo heel lang geleden heb ik nog met hem een biljarttour gedaan in Mexico, samen met Frédéric Caudron toen, ook een geweldige biljartkampioen. Dat was natuurlijk weer een schitterende ervaring om in enkele Mexicaanse steden je kunsten te vertonen en wij smulden vaak van de mooie verhalen die hij ons dan vertelde aan het diner. Of een clinic in het Amerikaanse Denver, enige jaren geleden voor een klein aantal superenthousiaste biljartlovers komende vanuit alle windstreken in de VS. Dat zijn ervaringen die je nooit meer vergeet. Vanuit de Worldcup Las Vegas vertrokken we met een busje naar Denver, dwars door Nevada, Arizona, Utah en tenslotte zo naar Colorado. Ik vergeet die reis met de familie Ceulemans nooit meer. Prachtig! Op het gebied van presentatie, professionaliteit en passie voor het biljartspel blonk hij ook uit vanzelfsprekend. Dat is misschien wel zijn sterkste eigenschap, zijn uitstraling! De mensen vallen als een blok voor hem met zijn innemend gedrag en spontaniteit. Hij geeft graag complimenten en ja dan gaan de deuren vaak open voor je.

Hij speelt nog altijd competitie in Nederland en België en na een heel seizoen komt ie toch weer uit op minimaal 1.400 gemiddelde uit en da’s knap hoor! Maar hij heeft het zwaar, sterke en zwakke partijen wisselen zich steeds sneller van elkaar af. Wat me een beetje pijn doet is dat ie verliest van tegenstanders die hij vroeger nog niet eens op de helft liet komen. Ja, dat is erg jammer want dat past niet bij hem. Maar gelukkig wordt ie financieel wel hoog gewaardeerd en dat is hem van harte gegund. Nog steeds is ie een veelgevraagde gast op demonstraties en dat kan ie als de beste. Hij vertelt rustig een goeie mop aan de tafel, gevolgd door een spectaculaire massé over 5 banden...

Maar ja, hij wordt over een half jaar, op 12 juli 2007 70 jaar! En slijtage is niet te voorkomen, dat moet je accepteren en dat doet hij ook. Maar ik zie iets dan bij hem: ja, zijn onverzettelijkheid, hij geeft nooit op! Nooit. Hij heeft me eens verteld dat ie in België in het rijtje staat van de 5 grootste sportlegendes aller tijden en daar is ie terecht trots op. Niet alleen heeft ie alles bereikt in de biljartsport, ook zijn familie mag er wezen hoor. Angeleke, een fantastische vrouw en 2 dochters en 2 zonen, die allebei (vind je het gek?) goed in de subtop van België meedraaien. Een gezellige familie. Bezoek de zaak Mister 100 (de bijnaam van Raymond) op de Markt in Lier maar eens. Je zult er veel Ceulemansen aantreffen in een supermooi biljartcentrum tot en met Peter en Bart Ceulemans toe, de kleinzoons van... let maar goed op deze twee, want ze treden nu al in de voetsporen van...

Tot de volgende maand,

Groeten,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: