Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Tegenwoordig wil men als kijker verwend worden met commentaar

Column van oktober 2003

Ik weet niet of u er misschien iets van gevolgd heeft, maar eind augustus vond in Egmond aan Zee het World Pool Masters toernooi plaats. Een toernooi met de beste 16 poolspelers en daar werd uitgebreid verslag van gedaan op RTL 5.

Als driebandenspeler vind ik dat uiteraard interessant om te volgen en mijn indruk daarvan is zeker erg positief te noemen.! Biljarten, of het nu driebanden of pool is, is in mijn ogen zeer TV-geniek en een paradijs voor sponsoring. Alle spelers werden kort voorgesteld, interessante partijen, met vooral de Nederlandse favorieten erbij, werden intensief van goed commentaar voorzien. Men probeerde duidelijk er iets aan toe te voegen, namelijk het poolen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen en bepaalde vaktermen toe te lichten. Ik bleef enthousiast kijken omdat ik ook niet alles "begrijp" van poolen op het hoogste niveau.

Hier moeten we naartoe, dacht ik. Alle gekleurde ballen van het 9-ball evenement in de juiste volgorde naast elkaar. De score was goed te zien. De spelers waren mooi, maar vooral sportief gekleed (in poloshirts) en daaraan kun je het verschil zien tussen driebanden- en poolspelers. Zelfs was er nog oranje publiek te zien. Dat laatste hoeft trouwens van mij niet hoor! Maar ieder zijn smaak natuurlijk.

Gelijktijdig met het poolgebeuren vond ook de US Open in New York plaats. Met 2 ex toptennissers Jacco Eltingh en Jan Siemerink als aangevers. Nou, ik kan u verzekeren: ik heb genoten van de voor- en nabeschouwing van de wedstrijden. Jan en Jacco doen dat gewoon heel netjes en professioneel en ze schuwen hun persoonlijke voorkeur zeker niet. Dit maakt het voor de kijker nog een stuk interessanter om iets van topsport te begrijpen. Je wordt er meer bij betrokken. En dit hebben we echt nodig om het driebanden te promoten. Een commerciŽle omroep zoals RTL 5 of SBS 6 zou de biljartsport echt een heel stuk omhoog trekken.

Tegenwoordig wil men als kijker verwend worden met commentaar. Men wil over alles geÔnformeerd worden en ga zo maar door. Stelt u eens voor: ik speel tegen Torbjorn Blomdahl uit Zweden of tegen Semih Sayginer uit Turkije en Dielis en Ceulemans zijn de partij aan het becommentariŽren met hun Vlaamse humor. Ik zie het helemaal zitten.

Het poolen is in de Verenigde Staten nogal populair en wordt met veel gevoel voor show gebracht. Die Amerikaanse invloed is permanent aanwezig. Het is net iets losser dan bij het driebanden. Het driebanden heeft, denk ik, wel een hogere moeilijkheidsfactor en is iets gecompliceerder uit te leggen. Maar met oog voor vele details kunnen deze "probleempjes" makkelijk opgelost worden. Ik heb daar een duidelijke mening over. Men is bij de Nederlandse Biljartbond al voorzichtig bezig om de bestaande tenues (de smoking) te veranderen in poloshirts. Het zal nog wel even duren voordat dit een voldongen feit is, maar dat er nieuwe ontwikkelingen op komst zijn, is zeker!!

Vorig jaar had SBS 6 al wat van zich laten horen door enkele uitzendingen, maar het concept moet nog beter gepresenteerd worden. Omdat nog altijd veel mensen zich niet kunnen verenigen met biljarten - vanwege het simpele gegeven dat ze het spel in de meeste gevallen nog niet helemaal begrijpen - moeten we ons concentreren op de essentie van bijvoorbeeld het driebanden. Doe dit onder andere met lijnen trekken op het scherm en de aandacht wordt getrokken. Darts, tennis en nu poolbiljarten verheugen zich op steeds meer belangstelling en waarom kan driebanden niet aan toegevoegd worden? Buiten tennis is de vraag meestal: welke sport wordt serieus genomen en is zodoende een blijvertje?

Mijn gevoel over de toekomst van het driebanden blijft positief, maar enige haast is wel geboden. Ik ga al richting 40 jaar en nieuwe supertalenten hebben zich nog niet aangediend!!

Tot slot, maakt u zich niet ongerust (dat doet u toch niet) voor een eventuele overstap naar pool. Driebanden is en blijft mijn grote liefde en specialiteit!!

Tot volgende maand,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: