Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Biljarten voor Benfica in Portugal!

Column van juli 2003

Toen ik vorig jaar een aanbieding kreeg van de befaamde Voetbalclub Benfica uit Lissabon om in de internationale competitie voor biljartclubs uit te mogen komen, was mijn antwoord makkelijk om te raden. Ik voelde me vereerd deze kans te krijgen en zodoende weer een nieuw interessant avontuur aan te gaan.

Kan dat wel, zult u zich afvragen? Jawel, mijn club uit Haarlem toen (lees: de sponsor) was niet erg geïnteresseerd in buitenlandse wedstrijden, waarvan de kosten voor rekening komen van die betreffende clubsponsor. Men was doelgericht met het nationale gebeuren bezig, dus ik kon en mocht uitkomen voor een buitenlandse club, in dit geval Benfica uit Portugal.

Nogal wat mensen vragen me hoe het is om te biljarten voor een Portugese vereniging. Nou, je kunt het vergelijken met voetbal in Nederland. De biljartclubs zijn in de meeste gevallen ondergebracht in de catacomben van de (grote) voetbalstadions. Als Sporting Lisboa tegen Benfica speelt, nou vergelijk het maar met bijvoorbeeld Feyenoord tegen PSV. De supporters lijden "enorm" met een nederlaag en voelen zich "in de hemel" met een overwinning. Je voelt bij sommigen echt de liefde voor "hun" club. De 3 grote biljartclubs in Portugal zijn Porto, Sporting Lisboa en Benfica. De meest succesvolle is Porto, net als in het voetbal, maar mijn indruk is dat Benfica de grootste aanhang heeft en het meeste betekent, gezien de successen uit het verleden.

Ook heb ik met Benfica nog een heel mooi succes en afscheid kunnen vieren met een prachtige 2e plaats in de finale van de Coupe d' Europe (EK voor clubteams) in Porto. Samen met de jonge Deen Dion Nelin en de Portugezen Paulo Andrade en Americo Rui. Het was toch een lange weg om zover te komen en de verwachtingen waren niet al te hoog. Immers met de 2 Portugezen op plaats 3 en 4 waren we in de breedte niet zo sterk en was het toernooi al goed geslaagd als we onze poule zouden overleven.

De toekomst is op het moment erg onzeker. Dit is het gevolg van bepaalde schulden met het bouwen van het nieuwe stadion, pal naast het oude stadion. Volgend jaar bestaat Benfica 100 jaar en in 2004 vindt het EK voetbal plaats. Wat ik ook gehoord heb, is dat de nieuwe president bij Benfica volledig gefixeerd is op de voetbalsectie en andere sporten zoals basketbal, handbal en ook biljarten dreigen hierdoor op een zijspoor te geraken. Jammer natuurlijk, maar helaas de realiteit.

Door alle deze onzekerheden heb ik besloten om volgend seizoen zowel de nationale als de internationale wedstrijden voor mijn nieuwe Hengelose club Twentevisie te gaan spelen. Een beslissing waar ik vrede mee heb. Het was weer een hectisch seizoen met een hoop gereis, dus een beetje dichter in de buurt kan echt geen kwaad.

Wel heb ik prachtige herinneringen aan een jaar Benfica en de contacten zullen zeker blijven. Zo denk ik nog terug aan het moment dat ik kennis maakte met Eusebio, de grote sterspeler van Benfica in de jaren 60 en 70 (nu ambassadeur). Het ging voornamelijk over voetbal en over Johan Kroeiff. Ook mijn presentatie aan de Benfica-supporters in het Estadio da Luz. In augustus 2002 werd er een oefenwedstrijd gespeeld tussen Benfica en het Braziliaanse Gremio. Ik kreeg kippenvel toen ik in de pauze in mijn eentje naar de middenstip moest lopen om het Benfica-shirtje overhandigd te krijgen. Dat zijn toch ervaringen die je nooit meer vergeet. 45.000 enthousiaste mensen die zien hoe een atletiekteam werd gehuldigd en een Hollandse biljarter die Benfica op de weg naar succes moet zien te krijgen. Zeer speciaal hoor.

De biljartmanager, een zekere Martinho was altijd mijn aanknopingspunt; hij haalde me bijvoorbeeld altijd af vanaf de luchthaven, regelde alles en hij was echt getrouwd met Benfica, ZIJN club. Heel emotioneel als Benfica weer eens won, ja hij was tot in het diepst van zijn hart een Benfica-supporter. Als hij zou moeten kiezen tussen zijn vrouw of Benfica, ik zou het in dit geval echt niet weten. We hebben een hoop gelachen. Ik, als nuchtere Hollander en hij als de tegenpool, maar er was wederzijds veel respect voor elkaar en dat is natuurlijk heel fijn!!

Trouwens ik ben er zeer trots op voor zo'n club gespeeld te hebben. Ik was geregeld te vinden in de sportkrant van Benfica en in andere grote mediabladen. Ik moet zeggen dat ik behandeld werd als een ster. Zo verbleef ik altijd in een luxueus hotel in een vakantieplaats, net ten zuiden van Lissabon en had ik mijn "vast" restaurant, waarvan de eigenaar één van de fanatiekste Benfica-supporters moet zijn. O Barbas was de naam waaronder hij zo bekend stond; hij droeg een grote baard, vandaar. In zijn restaurant, direct gelegen aan zee, voelde je zijn enorme adoratie voor de club, in de vorm van talloze foto's van elftallen aan de muren. En oh ja, je kon er natuurlijk fantastisch goed vis eten!!!!

Het biljartniveau in Portugal is redelijk goed. Er zijn best een aantal (10) sterke spelers te vinden die in Nederland goed mee zouden kunnen, maar een echte internationale topper ontbreekt. Er is weinig opvolging omdat er niet echt aan de weg getimmerd wordt. In Nederland zijn we absoluut verwend met nieuwe ideeën en wordt er alles aan gedaan om het biljarten zo aantrekkelijk mogelijk te maken. In Portugal gaat het resultaat boven alles en worden bijzaken als entourage, show, muziek, etc toch enigszins verwaarloosd. In Portugal speel je nog in hun traditie en opvoeding en dat is gelijktijdig de charme van de biljartcultuur die overal anders is.

Dat is ook het mooie en avontuurlijke van biljarten voor een Portugese club. Ik hoop dat u het weer interessant vond om te lezen en graag tot de volgende maand,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: