Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Trainen geeft nooit een garantie voor succes!

Column van december 2005

De beste manier om te trainen is alleen. Veel spelers spelen trainingspartijtjes met elkaar. Dat is eigenlijk wel iets gezelliger maar je moet je techniek constant aanscherpen en fouten proberen te verbeteren. Dus een bepaalde positie opnieuw spelen en weer opnieuw. Thuis in mijn biljarthome kan ik het wel een paar uurtjes volhouden op deze manier. Soms train ik ook een andere discipline (spelsoort), bandstoten en kader bijvoorbeeld om afleiding te hebben, maar hoeveel je ook oefent, het geeft geen garantie voor direct succes. Helaas, het zorgt hoogstens voor veel vertrouwen en dat werkt uiteindelijk door in je resultaten. Neem de afgelopen 2 maanden. Ik vond zelf dat ik behoorlijk uit vorm was, maar in de Nederlandse en Belgische competitie blijf ik goed winnen. Niet met prachtige topgemiddeldes van boven de 2, maar toch zeer acceptabel.

Het uitzicht op het winnen van de Wereldbeker heb ik flink verprutst in de laatste Worldcups van Barendrecht en Istanbul. Uiteindelijk ben ik nog 3e geworden in de eindstand. U zult zeggen; dat is toch niet zo slecht? Het is ook niet slecht, maar ik had een riante uitgangspositie door het 1e toernooi te winnen en in het 2e toernooi de kwartfinale te halen. Daarna heb ik niet veel punten meer gehaald en Caudron, mijn grootste Belgische concurrent, onder grote druk kunnen plaatsen. Daarom is hij zeker met het behalen van 3 finales (op 4 toernooien) de dikverdiende winnaar geworden. En ook aan de prima gemiddeldes te zien was hij in uitstekende vorm. Voor mij is de slotfase van de Wereldbeker een beetje in een deceptie geŽindigd. Dat moet ik toch wel vaststellen, maar het biljartleven gaat gewoon door. In elk weekend staan nieuwe uitdagingen op me te wachten.

Om nog terug te komen op mijn biljarthome. Het is toch wel mijn 2e huisje geworden. Ik weet nog goed; ik ga nu weer terug in de tijd, dat we in 1993 de beslissing namen om de achtertuin met de helft te verminderen en daarop een biljartkamer vast aan het huis te bouwen. Bij mijn ouders thuis had ik ook nog een biljartzaal, die met veel liefde en plezier door mijn ouders en familie is opgebouwd. Maar ik wilde thuis een biljart hebben zodat ik op ieder moment van de dag kon trainen, al was het midden in de nacht. Grapje want dat heb ik bijna nooit gedaan. Maar okay, sinds 11 jaar kan ik fantastisch trainen en dat geeft me een heuse voorsprong op bepaalde collega's. Let wel, ik,beter gezegd, Andrea en ik hebben flink moeten investeren in deze toekomst. Het heeft veel geld gekost, maar het was helemaal de moeite waard. Een uurtje voor het avondeten en een uurtje daarna, ik kan het zelf allemaal regelen. Er is niemand die me op de vingers tikt. Maar het kost behoorlijk veel zelfdiscipline. Als ik geen zin heb, dan stop ik gewoon even. Dan hoop ik dat de zin over een paar uur weer terug is en meestal werkt dat wel hoor. Ik teken een bepaalde moeilijk positie af en die speel ik dan bijvoorbeeld 5 a 10 keer. En bij een gemakkelijke bal ga ik daarna verder totdat er weer een verschrikkelijke bal komt te liggen en dan is het weer opnieuw aftekenen. Dat doe ik met wit krijt de schaduwen van de 3 ballen met streepjes te markeren zodat ze weer precies opnieuw kunnen worden opgelegd. Dat is pas trainen! Een lekker muziekje erbij en dan vooral in de koude wintermaanden gaat dat zonder moeite, want ik ben toch al geen fanatieke TV kijker. Alleen bij een spannende film wil ik weleens de training voor me uitschuiven.

De wedstrijd is een verhaal apart. Je kunt trainen zoveel als je wilt, de wedstrijdspanning kun je niet kopiŽren, dat moet je ondergaan met ups en downs. Ik moet nu weer alles op alles gaan zetten om het teleurstellende einde van een overigens sterk 2005 weer snel te vergeten. Het jaar 2005 heeft me zeker weer een paar geweldige triomfen opgeleverd. Op de palmares van mijn website kunt u dat precies teruglezen.

U alvast een gezellig en fijn uiteinde van 2005 wensend en bedankt uiteraard voor de interesse voor mijn column.

Groeten,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: