Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Een Koninklijke onderscheiding voor Dick Jaspers

Den Haag 25 april 2002

Topsporters raken soms bedolven onder roem en eer. Vaak gebeurt dat op jonge leeftijd en dan is het een hard gelag als je opeens moet zien hoe snel roem ook weer vergaat. Vandaag ben je alles, sta je aan de top. Morgen zijn de supporters je misschien nog niet vergeten, maar tel je als sporter niet meer mee.

Maar er zijn ook toppers die in hun tak van sport zo'n enorme invloed hebben op de popularisering van die sport, dat hun naam voor altijd aan die sport verbonden zal blijven. Johan Cruijf is natuurlijk het bekendste hedendaagse voorbeeld. Maar ook andere takken van sport hebben hun grootmeesters; de voorbeelden aan wier uitstraling generaties zich kunnen koesteren. Welke hardloper zal ooit de naam Fanny Blankers-koen vergeten, en welke biljarter kent niet de namen Raymond Ceulemans, Kobayashi en andere buitenlandse scherpschutters op het groene laken?

Wie wel eens een echte top biljart wedstrijd heeft bijgewoond, gaat voortaan fluisterend door het leven. Zelfs de meest opgewonden verslaggevers laten hun stem voor de microfoon zakken en leveren daarmee eens te meer het bewijs onder welke enorme spanning topbiljarters elkaar op het groene laken bestrijden.

Nederland heeft in de loop van de jaren vele grote kampioenen op dit onderdeel van sport afgeleverd. Deze coryfeeŽn hebben de fysiek en psychisch zware biljartsport onder de aandacht en de interesse van een breed publiek weten te brengen. Een van die Nederlandse biljartgrootheden is Dick Jaspers.

Meneer Jaspers, in 1985, u was toen amper negentien jaar, werd u Europees kampioen junioren libre. Het jaar daarop werd u Europees kampioen junioren anker kader 47/2. Een nieuwe generatie topbiljarters werd hier geboren. Vier jaar later in 1990 won u de wereldbeker in Tokio en in 2000 werd u wereldkampioen driebanden.

Dat zijn allemaal prachtige overwinningen! En om het geheel naar boven toe af te ronden, won u in teamverband diverse malen de Europa en de Wereldcup. (en gisteravond nog won u met uw team de nationale titel driebanden!)

Pas geleden hebt u besloten voor Benifica te gaan spelen. Ze mogen zichzelf daar te feliciteren; ze hebben het neusje van de zalm binnengehaald.

De biljartsport is een tak van sport met een enorme wereldwijde concurrentie. Sportmensen die deze sport op het hoogste niveau beoefenen, moeten niet alleen zeer getalenteerd zijn. Zij moeten hun sport ook met een ongekend concentratie vermogen in wisselende omstandigheden over de hele wereld kunnen beoefenen.

Dat vraagt om sterke karakters en een enorm vermogen om zich door niets of niemand van de wijs te laten brengen als zij het strijdperk betreden. Degenen die dit opbrengen dwingen onze grote bewondering af.

Meneer Jaspers, de omvang en de aard van uw sportactiviteiten, alsmede de internationale uitstraling daarvan hebben Hare Majesteit de Koningin doen besluiten u te benoemen tot Officier van Oranje Nassau.© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: