Dick Jaspers

Beginpagina Nieuws Columns Agenda
Palmares Biografie Producten Sponsors
Fotoalbum Gastenboek Contact Links


WK Viersen

Team Nederland A wordt 3e op het WK landenteams, gehouden van 13 t/m 16 februari 2003 in de Festhalle in Viersen (D). Dit team bestond uit 1. Dick Jaspers en 2. Raimond Burgman Nederland A versloeg in hun Poule zowel Denemarken B als Spanje met 2 - 0. Dick versloeg Erling Sjorup (Den B) met 2-0 en Raimond won ook van Andersen met 2-0. Door een technisch probleem met de lampen moest de wedstrijd tegen Spanje verschoven worden van vrijdagavond naar zaterdagmorgen. Dit bleek geen groot probleem te zijn want Dick speelde een sterke partij tegen de nr. 1 van Spanje, Daniel Sanchez (2-0 en een gem. van 2.307. Ook Raimond speelde goed tegen Quetglas (2-0 winst), een oude rot in het vak en tegenwoordig een bekende coach in Spanje.

De loting voor de kwartfinales had als resultaat dat Ned A tegenover Ned B kwam te staan dat bestond uit de spelers John Tijssens en Jean-Paul de Bruijn. Ned A won weer overtuigend en liet zien een van de sterkste duo's ter wereld te zijn. Dick kwam totaal niet in de problemen tegen Tijssens (3-1, gem 1.406) en Raimond speelde de sterkste partij van het toernooi tegen Jean-Paul die de nederlaag met 3-0 echt niet kon afwenden. Raimond speelde een gem. van liefst 3.000. In de halve finale liep het anders. Tegen Turkije werd gelijk gespeeld maar op het totaal aantal gemaakte caramboles verloren. Sayginer speelde een wereldpartij tegen Dick (1-3 verlies) en op het moment dat de partij afgelopen was stond Raimond met 2-1 voor tegen Tasdemir. Een snel rekensommetje leerde dat als Raimond de partij nog met 3-1 zou winnen, het nog niet genoeg zou zijn voor de winst in de halve finale.

Dus Turkije in de finale tegen een grote outsider Griekenland die vertegenwoordigd waren met Polychronopoulus en Kasidokostas, 2 veelbelovende toptalenten die de wereldtop naderen. Turkije won toch wel vrij overtuigend en Ned A beleefde een prima afsluiting door Duitsland A te verslaan met 2-0 om de 3e/4e plaats. Jaspers won met 2-1 (gem: 2..210) van Christian Rudolph en Raimond versloeg Martin Horn eveneens met 2-1.

Commentaar Dick
"In het geheel genomen hebben we een erg sterk toernooi gespeeld. Ons toernooigemiddelde van 1.700 bewijst dat duidelijk en het is dacht ik een nieuw record. Zelf heb ik vooral tegen Sanchez en Rudolph erg sterke partijen gespeeld en Raimond heeft het gehele toernooi goed gespeeld. We gingen echt voor goud dus helemaal tevreden zijn we niet met het brons, maar toch is het gewoon een prima resultaat. 4x gewonnen en feitelijk 1x gelijkgespeeld. Met Raimond ben ik wereldkampioen landenteams geweest in '98 en '99. in 2000 waren we 2e, in 2001 4e en vorig jaar vormde ik met Anno de Kleine het Ned A team en waren we opnieuw 2e. Om nog verder terug te gaan in de historie: in '93 ben ik met Louis Havermans ook nog 2e geweest. Vanaf '94 t/m '97 mocht ik niet deelnemen aan dit WK wegens een schorsing van de Wereldbiljartbond. De reden was dat ik een profcontract had en de toernooien van de BWA meespeelde, wat dus niet mocht!!"


Ontwerp en techniek: BSID
© 2000-2017 Dick Jaspers - Foto's: JP Parmentier