Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Grote successen op het moment

Column van maart 2005

Ging de vorige column nog over het halen van een set in één beurt, wat toen lukte in de Masters/Veghel, korte tijd geleden. En waar ik zolang heb tegen aan moeten hikken. Wel, in de Worldcup Sluiskil is het me wederom gelukt om een set in één beurt uit te spelen. Ik heb de smaak kennelijk te pakken. Helaas was er geen speciale premie te verdienen en ik heb tegen de pers daar een beetje op afgegeven. Het blijft in mijn ogen altijd nog een unieke prestatie waar een speciale premie op behoort te staan. Al is het alleen al voor de enorme stimulerende werking voor de ambitieuze spelers. Een plaatselijk assurantiekantoor die het live van zeer nabij heeft meegemaakt, heeft daar een leuke premie tegenover gesteld. En dat is erg te waarderen en daarvoor ben ik hun zeer dankbaar.

Maar ik heb de afgelopen weken een beetje geklaagd over de verdiensten van de profbiljarters en ik vind dat ik ook volledig recht heb om eens goed te klagen. Ik bevind me op het moment in een zeer succesvolle periode. Voorafgaand aan de Worldcup te Sluiskil, waar een record aantal inschrijvingen is geteld van bijna 150 spelers uit vele landen, heb ik het WK voor landenteams gespeeld met mijn biljartmaat Jean-Paul de Bruijn uit Hulst. Daar zijn we, na een heel goed toernooi te hebben gespeeld, als 2e geëindigd achter Zweden. Het is een speciaal toernooi wat je eigenlijk samen beleefd. Een prachtig weekend is dat altijd. Biljarten is zo individualistisch en dan is dit toernooi een leuke uitzondering. We hebben ons via de nationale ranking uiteindelijk gekwalificeerd voor dit WK, waar geen prijzengeld is. U leest het goed, wij hebben voor de eer en het vaderland gespeeld, Nederland vertegenwoordigd in het buitenland. Maar dat kan ik niet al te vaak doen, want ik ben prof en ik speel voor prijzengeld. Een belangrijke titel is indirect (op lange termijn) goed voor je status als profbiljarter.

Het probleem is gewoon dat er veel te weinig prijzengeld uitgekeerd wordt aan de spelers die volledig professioneel bezig zijn met hun beroep. Ik won de hoofdprijs, die € 5000 bedroeg en waar de de volledige absolute wereldtop aanwezig was. Het prijzengeld wordt bruto uitgekeerd, dus in mijn geval gaat dus de helft naar de belasting. Ik heb geen moeite om belasting te betalen, want dat moeten we allemaal, maar er blijft niet veel over meer. En dat als je zo'n groot toernooi wint. Om maar te zwijgen van de andere spelers die dus veel minder verdiend hebben. En daarom zakt mijn broek er vanaf als ik lees dat darters voor een hoofdprijs van € 150.000 gespeeld hebben in Hengelo. Van mijn kant alleen maar waardering voor de geleverde prestaties, maar het kan gewoon niet. Heel mijn leven staat in het teken van biljarten, iets wat ik zo graag doe. Ik kan me niet voorstellen om te moeten stoppen omdat mijn leeftijd het niet meer toelaat. Maar de tijd en andere investeringen, waar ook mijn ouders voor een groot deel garant hebben gestaan, is niet uit te rekenen meer. Ik weet dat het allemaal afhangt van media, marketing en professionaliteit. Ik draai natuurlijk al heel wat jaren mee, maar hoelang nog kan ik deel uitmaken van de absolute wereldtop? Vragen waar je niet direct op kunt beantwoorden, ach iedere mens heeft geen pure zekerheid, wel?

Soms moet je je hand over je hart laten gaan en zeggen, ik speel voor de eer en waardering. De liefde voor het spel zal het vaak winnen. Zakelijk denken is echter een noodzaak. Ik kijk ook weleens naar de andere kant. Er zijn sporten die ook slechtbetaald zijn en worden, sporters die zoveel inspanningen moeten leveren en daar heb ik oprecht diepe bewondering voor. Maar ik had een beetje zin om eens te klagen over mijn verdiensten. Ik ben überhaupt geen type om te klagen, want ik voel me bevoorrecht! Het is alleen dat veel mensen denken dat ik een gigantische hoofdprijs gewonnen heb met een dergelijk toernooi en dat wil ik graag rechtzetten. In het geval van Sluiskil: 2 bekende biljarters in de finale, een propvolle zaal, op TV en veel publiciteit in diverse kranten en dan denkt de massa niet aan een 1e prijs van € 5000. Laten we eerlijk zijn hé.

Bedankt voor het lezen, de groeten en tot de volgende maand!

Dick Jaspers.© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: