Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Wat een leven soms!

Column van februari 2005

In de laatste Aan de tapkrant had ik het voornamelijk over mijn tegenstander in de finale van de Masters in Veghel. Ik haalde toen aan dat er nog iets opmerkelijks gebeurd was betreffende mijn persoontje. Wat is er precies aan de hand?

Wel, in de 2e poulewedstrijd tegen Ad Koorevaar, de zingende biljarter uit Zwijndrecht, maakte ik voor het eerst in mijn leven een set uit in één beurt. Eigenlijk voor de 2e keer. De allereerste keer was vorig jaar tijdens een jubileumtoernooi van mijn club Twentevisie in Hengelo. En dat is een officieus toernooi, dus het wordt niet echt meegerekend. Maar eindelijk, eindelijk is het gelukt. Ik ben er in de zeg maar, afgelopen 15 jaar verschillende keren heel erg dichtbij geweest. Geloof het wel of niet, maar in mijn loopbaan ben ik minimaal 6 keer van start gegaan met een serie van 13 en dan moet je er nog maar 2... en weet u wat voor een prijs daar op stond? Een mooie auto! Of een premie van € 15.000 bijvoorbeeld. Als speler is dat een enorme stimulans om voluit te gaan, om je suf te trainen voor zoiets. Want het zal maar eens gebeuren. Ook heb ik eens meegemaakt dat ik een prachtige vakantiereis door mijn handen zag glippen. Dat stond op een verbetering van de beste partij in het nationale Grand Prix circuit. En daar zat ik 2 beurtjes boven, maar dan praat ik over 10 jaar terug en toen keek ik daar anders tegenaan. Zo'n prestatie leveren was vooral een psychische en mentale kwestie. Nu, 10 jaar verder, ben je nog meer gehard, je relativeert meer en meer en je bent innerlijk nog rustiger en dat is erg belangrijk in biljarten. Daarom is het zo moeilijk voor jonge gasten om grote toernooien te winnen en gevestigde namen te verslaan. De stress neemt gewoon de overhand en driebanden vraagt zonder twijfel om absolute concentratie en vertrouwen in jezelf. Ceulemans staat wat dat betreft mentaal zo oersterk en met een grenzeloos vertrouwen aan tafel! Zijn grote nadeel is natuurlijk zijn hoge leeftijd. De ogen worden minder scherp, de spierbeheersing wordt zwakker, maar wat wil je, hij is 67 jaar. Maar premies winnen kon Ceulemans als de beste. Ik geloof dat ie zeker 5 auto's in zijn leven gewonnen heeft en dan praat ik alleen over de laatste 10 a 15 jaar.

Helaas voor ons is het een beetje voorbij met grote prijzen en premies. De verzekering is terughoudender geworden omdat er redelijk wat spelers al toegeslagen hadden. Frappant detail is dat praktisch alleen in Nederland de mentaliteit heerste om dergelijke premies beschikbaar te stellen voor een superprestatie. Maar nu zult u vast en zeker graag willen weten wat ik nu precies gewonnen heb met mijn set in één beurt? Nee, het is geen auto. Het is een hele zin bijna: een Final Sound Home Theater 100i systeem. M.a.w. 5 transparante, ultra platte luidsprekerpanelen, geleverd door speciaalzaak Final Sound Solutions in Veghel. Het moet iets unieks zijn, heb ik me laten vertellen. En het komt goed uit hoor, want ik ben een enorme muziekliefhebber.

Nu denk ik gelijk weer terug aan de finale tegen Jean-Paul de Bruijn, toen in 2001. Net voor de finale kregen we te horen dat we met splinternieuwe gespikkelde ballen moesten spelen (voor de T.V.). En dat is altijd even wennen. Ik begon de partij en startte met een serie van, jawel... 13! De 14e ging echt op een millimeter mis en de 15e had waarschijnlijk klaar gelegen. Uit teleurstelling leunde ik achterover tegen de boarding en daardoor vielen 3 champagneglazen om. Weer misgegrepen!!! Anders had u me in een blauwe Beetle Volkswagen zien rijden... en het jaar daarop startte ik in de laatste poulewedstrijd tegen mijn streekgenoot Louis Havermans, toen het 2-2 stond, ook met een serie van 13... wat een leven soms!

Tot de volgende maand!

Groet,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: