Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Opnieuw succes!

Column van januari 2005

Op het moment beleef ik een uiterst succesvolle periode. Twee weken geleden won ik de 1e nationale Grand Prix (van een serie van 4 a 5 GP's) in Wijchen en nog maar kort geleden, eind januari, won ik voor de 12e keer het nationale Kampioenschap driebanden. Tegenwoordig heet dat de Masters, die al vanaf 1993 gehouden worden in Veghel. In de finale won ik van de flamboyante Tilburger (35) John Tijssens, die vandaag de dag in Spanbroek woont. Het gekke is eigenlijk dat ik altijd win van John, echt waar. Hij ligt me heel goed. Ik zal het u uitleggen. John is de allersnelste speler van Nederland. De ballen liggen nog niet stil en hij stoot alweer. Soms is dat een voordeel omdat je makkelijk de moeilijksgraad omzeilt bij een bepaalde positie. Maar veel vaker is dat een nadeel, omdat hij geregeld een "stommiteit" begaat. Niet goed genoeg gekeken, geen concentratie of totaal onderschat. En dat mag je tegen mij niet te vaak doen, want ik straf het af. Ik ben daarom ook een complete tegenpool van John. Zo'n finale is dan toch wel iets bijzonders, omdat wij nog veel meer van elkaar verschillen. John is een gezellige jongen, waar je constant om moet lachen, hij doet gewoon waar hij zin in heeft en dat is zijn levensstijl.

de Masters moeten we 5 dagen gekleed gaan in een net pak (evt. met stropdas etc.) Dat zijn de regels en ik ga dan ook gekleed in een colbertjas. John wisselt dat regelmatig af met een vrij tenue en soms een baseball pet op. Ja, en dan vraag je soms om problemen en dan wordt ie volgens de pers de Pietje Rebel genoemd van de biljartsport. en dat is waar. Bij John gebeurt er altijd wel iets, maar hij kan ook ontzettend uithalen met verrassende uitslagen. Hij is zo snel dat ie geen tijd heeft voor zenuwen. In de halve finale speelde hij tegen Burgman, een keurige degelijke biljarter, die net als ik een tactisch spelletje speelt en graag op tijd naar de verdediging grijpt. Hij werd met 3-0 snel, hoe kan het ook anders, aan de kant gezet en dat is weer typisch John. Maar tegen mij heeft hij een probleem. Ik speel wedstrijden tegen hem sinds 1987 en ik denk zo'n 25 keer tegen hem gespeeld te hebben. Wel, ik heb pas 1x van hem verloren, In een Worldcup in Hurghada, in Egypte, waar ik laat arriveerde en ja hoor, ik verloor toen verdiend van John.

Dat is soms zo leuk met de afgelopen finale. Twee totaal verschillende spelers. Wij krijgen voor elke stoot maximaal 50 seconden en bij een moeilijke bal heb ik weleens een probleem daarmee, dat ik te weinig tijd heb. De perfectie staat altijd voorop bij mij en geeft mij een zodanig plezier dat ik er nooit op uitgekeken zal raken. Omdat het misschien de laatste Masters was in Veghel (het gaat gewoon door, kan ik gelukkig melden!), waren er nogal wat afscheidsfeestjes. Ik blijf graag even hangen, maar met wedstrijden in het vooruitzicht ben ik gedisciplineerd genoeg om toch op tijd naar bed te gaan. En ik zeg u, ik heb die rust echt nodig om een absolute topprestatie te leveren. In zo'n fantastisch georganiseerd toernooi heb ik een doel waar ik helemaal voor ga. Deze toernooien wil ik absoluut winnen!

Maar denk niet dat ik geen tijd inruim voor een beetje ontspanning. Want ook dat hoort erbij. Gezellig met iedereen kletsen, het is tenslotte weer een jaar geleden dat we elkaar zagen. J bouwt ondertussen een leuke band op met allerlei sponsoren, medewerkers etc. En dan drink ik ook een wijntje erbij. Maar ik kom er nog op terug, dat contrast met bepaalde spelers, in dit geval John, is prachtig voor de sport. Want in alles dus zijn we elkaars tegenpolen. Een ding wil ik kwijt. Het feit dat ik leef voor mijn sport zet zich om in gemiddeldes. Ik had een gemiddelde van 1.97 over het gehele toernooi en John had 1.18 en geeft mij dus de bevestiging dat mijn serieuze ambities en doorzettingsvermogen beloond wordt. In dit kampioenschap heb ik nog iets opmerkelijks meegemaakt, maar dat wil ik u graag in het volgende krantje vertellen.

Bedankt voor het lezen!

Groeten,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: