Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Belangrijke toernooien voor de boeg

Column van december 2004

Net teruggekomen van een weekje wintersport en gelukkig niets gebroken. Altijd een aanwezig risico maar ik skie erg braaf en een zwarte piste mijd ik dan ook. In mijn laatste column had ik nog aangegeven blij te zijn met 5 seconden in het sportjaaroverzicht. Nou, dat is ook gebeurd en die 5 zijn nog uitgegroeid tot een 12 seconden. Misschien vreemd maar ik reed op die avond tevreden naar huis met een gevoel van ik hoor er echt bij tussen al die andere topsporters en zo hoort het ook.

Er staan belangrijke toernooien voor de boeg dus ik ben mijn training flink aan het opvoeren. De Masters in Veghel vindt plaats aan het eind van de maand, dit is het officiele NK driebanden. De laatste 2 jaar heb ik de titel niet kunnen veroveren. Twee jaar geleden zette Burgman mij de voet dwars in een prachtige thriller in de kwartfinale en vorig jaar verloor ik in de halve finale van de latere kampioen Frans van Kuijk met 3-2, dus een nipte nederlaag. Onnodig te zeggen dat ik erg gemotiveerd om proberen de finale te halen en dat is toch niet zo gemakkelijk hoor.

Al jaren word ik als de torenhoge favoriet voor de titel beschouwd en meestal lukt dat ook wel, maar van Kuijk en Burgman kunnen ook bijzonder goed biljarten en een verlies moet je incalculeren. Maar het is een bijzonder mooi kampioenschap en dit zijn de toernooien waarop je je kunsten probeert te laten zien. Het aparte is ook dat in Veghel op “mijn tafel” gespeeld wordt. Vooral in het eerste jaar in 2001 was er een speciale druk, maar ik probeer een druk altijd positief te zien en ik zeg tegen mezelf: geniet van de wedstrijden die je mag spelen. Dat is zo belangrijk om plezier te hebben in de allerbelangrijkste wedstrijden. In de finale van het afgelopen WK had ik gevoelsmatig minder plezier omdat ik teveel dacht aan: ik moet en ik zal hem winnen! Die wedstrijd was gewoon te belangrijk om eventueel te verliezen. Je bent er zo dichtbij en dan kan druk verlammend werken. Maar ik ben nuchter genoeg om te beseffen dat je alleen met sterk spel en optimale concentratie kunt winnen. Op veel plekken kom ik binnen als de grote favoriet die het toernooi eventjes komt winnen. Nou, ik heb onder de partij daar helemaal geen tijd voor om daaraan te denken. Tegenwoordig met al die tijdlimieten heb ik elke seconde hard nodig om me voor te bereiden op het patroon. Een totaal onnodige fout kan je al bijna de partij kosten.

Een wedstrijd die me bijzonder bezighoudt is de Supercup tussen de wereldbekerwinnaar en wereldkampioen, dus Sanchez tegen Jaspers. Dat is een wedstrijd die gaat om 4 gewonnen sets van 7 punten (erg kort dus) en de winnaar strijkt zo’n € 7.500 op terwijl de verliezer met niets naar huis gaat. De partij kan dus hoogstens 7 sets duren (het kan 4-3 worden) en in tijd nog geen 45 min. Hoe moet ik me daarop voorbereiden? Wat overdreven gezegd, maar het is min of meer een loting geworden wie als winnaar of als verliezer eruitkomt. De Supercup wordt gespeeld in de Zuiderkroon in Antwerpen op 5 februari en tegelijkertijd wordt ook de verkiezing van biljarter van het jaar 2004 gehouden. In ieder geval een zeer spannende avond voor mij. Duimt u mee voor mee? Ik hou u op de hoogte. De 3 voorgaande malen dat het georganiseerd werd was ik telkens genomineerd, maar verder dan een 3e plaats ben ik nooit gekomen. Zanetti werd het in 2002 als gevolg van zijn veroverde wereldtitel en vorig jaar de Turk Sayginer die ook de wereldtitel wist te bemachtigen. Zou de eer nu voor mij zijn? We zullen het afwachten.

Groeten en tot de volgende column,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: