Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Wij hebben het saaie imago al van ons afgeschud!

Column van maart 2004

Wist u dat er ook in de biljartsport een jaarlijkse spelerverkiezing wordt gehouden? Net als in het voetbal dus een "Player of the Year" die in het bezit kan komen van een prachtige som geld (een slordige € 25.000) en een bijzonder waardevolle trofee!

Reden genoeg om het hele jaar door je uiterste best te doen om bij de 5 genomineerden te behoren. Dit hele initiatief werd 3 jaar geleden doorgezet door de Belg Ludo Dielis, veelvoudig wereldkampioen en thans PR-manager bij Euphony, een snelgroeiende telefoonmaatschappij in België. In die 3 jaar was ik telkens genomineerd, maar, helaas voor mij, nooit de gelukkige. In het 1e jaar werd ik 4e, vorig jaar 3e en dit jaar weer 4e. Wat mij steeds duidelijker wordt, is dat de winnaar van het WK zeer waarschijnlijk speler van het jaar wordt. en ik had vorig jaar wel de Europese titel gewonnen plus nog een aantal mooie successen, maar ik werd op het WK al in de 16e finales (laatste 16) eruit geknikkerd. ja en dan voel je de bui al een beetje hangen.

Maar er is meer op die avond. Namelijk een keihard duel tussen de wereldkampioen en de nummer één van de wereldranking in setjes van 7 punten in een best of 7 systeem. 7 in plaats van de gebruikelijke 15 punten! Dus als het 4-0 zou worden, dan zou het, in tijd gemeten, hoogstens een goed half uur duren. Juist op deze avond is dit niet zo erg, want eindelijk wordt het biljarten eens neergezet op een supercommerciële wijze. Tijdens de partij wordt er voor de circa 600 aanwezigen een heerlijk diner geserveerd. Vier topspelers zijn aanwezig om ieder 10 minuten een speciale demonstratie uit te voeren en dit alles LIVE voor de Belgische nationale televisie. En als klap op de vuurpijl een spetterend optreden van Clouseau en de Flying Thunderbirds. Men probeert op deze manier een succesvolle combinatie te maken van biljarten en business en het gaat steeds grotere vormen aannemen.

Belangrijk item is dat de wedstrijd op zich niet lang mag duren om de interesse te kweken bij zakenmensen die bijvoorbeeld voor de eerste keer toeschouwer zijn. En er staat iets op het spel! Bedragen waarvoor de voetbalwereld misschien de neus ophaalt, maar bij de niet verwende topspelers een grote motivatie losmaakt om er helemaal voor te gaan.

Het is duidelijk dat we een diepe buiging mogen of moeten maken in de richting van Ludo en de firma Euphony.

De start werd, dacht ik gemaakt met de Minolta North Sea Classic, ook een biljart businessavond met daarin verweven een topduel. En de locatie mag er zeker zijn. De eerste jaren in het Casino van Blankenberge, daarna jarenlang het Hiltonhotel in Antwerpen en onlangs dus in de Zuiderkroon aan de Vlaamse Kaai, uiteraard in Antwerpen. Wat we nog moeten zien te bereiken is dat bepaalde ega's uiteindelijk niet alleen voor de artiesten meegaan, maar voor de hedendaagse biljartsterren. De artiesten die optraden, hadden nog een streepje voor op ons, dat geef ik toe maar dat gaat veranderen.

Zal ik een aantal sterren opnoemen die te gast waren geweest? Nou, daar gaan we dan: Sandra Kim, René Froger, Rob de Nijs en Johnny Logan. Maar weet u wie nou eigenlijk de grote winnaar was van deze avond? Semih Sayginer, alias Mr. Magic, beroemd in heel Turkije en regerend wereldkampioen. Hij werd speler van het jaar en hij won die pot tegen Blomdahl. Normaal gesproken moest Sayginer tegen Sayginer spelen (de wereldkampioen tegen de nr. 1 van de wereld). Dat werd nu de nr. 2, in dit geval Blomdahl, maar ditmaal met lege handen naar huis gestuurd.

Glamour en glitter. U weet nu dat het ook voorkomt in de biljartsport en misschien kan het wel eens een trend gaan worden in de toekomst. De Masters (NK driebanden) in Veghel en de Bekerfinale in Egmond aan Zee zijn al zo'n beetje de Nederlandse trendvolgers. Duidelijk is dat WIJ het saaie imago van het biljarten al behoorlijk van ons afgeschud hebben. En dat wilde ik graag eens rechtzetten!

Met vriendelijke groet en tot volgende maand,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: