Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Evenementen om naar uit te kijken...

Column van september 2003

Na een paar weken op vakantie te zijn geweest in eigen land, kan ik niet meer wachten totdat het seizoen echt gaat losbarsten. Op 31 augustus is mijn debuut voor mijn nieuwe Hengelose club Twentevisie De bedoeling is dat ik 5 jaar voor die club zal uitkomen. Een club met een rijke historie en met veel gewonnen titels, vooral in de tijd toen Torbjorn Blomdahl als kopman fungeerde en het fundament vormde voor al die successen.

Ik kan me, als één van zijn grootste concurrenten, nog prachtige ontmoetingen herinneren en nu breekt er, na 7 jaar in Heemstede/Haarlem geacteerd te hebben, weer een nieuwe fase in mijn loopbaan aan. Kort daarna reis ik, nu eens in het gezelschap van mijn vrouw, af naar de Egyptische badplaats Hurghada, waar een internationaal Grandprixtoernooi op het programma staat.

Omdat de kalender (nog) vrij leeg is, moeten wij het van allerlei competities hebben. Zo neem ik ook de spelsoort bandstoten voor mijn rekening in de topteamcompetitie waar ik voor Cubri Pallets uit Borculo uitkom. Voor de ouderen: Hans Vultink is ook betrokken bij deze vereniging die graag zo professioneel mogelijk aan de weg timmert. Het WK driebanden, wat gehouden wordt in begin november in Valladolid, Spanje, is met recht een belangrijk evenement om naar uit te kijken. Wat in de toekomst misschien belangrijk gaat worden, zijn de clinics. Zowel voor biljartcentra als voor bureau/bedrijven.

Vorige maand sloot ik het seizoen af met een clinic in Denver, Colorado in de V.S.. Samen met good old Raymond Ceulemans had ik het gnoegen deze clinic te mogen verzorgen voor zo'n 25 a 30 billiardlovers in Shakespeare's club. Een prachtig biljartcentrum met 20 pooltafels en 6 driebandentafels en daar tussenin een hoger gelegen plateau met een klassieke piano en een ruimte om wat te drinken/eten. Deze groep Amerikanen, die uit alle hoeken kwamen en zich aangemeld hadden voor deze clinic, kregen 3 dagen les van Raymond en van mij met een officieel tintje en een heerlijke banketavond. Onze taak om die mensen een onvergetelijke ervaring mee te geven. Heel leuk om die mensen persoonlijk te leren kennen en wat ze allemaal doen. Er waren enkele jongeren bij, maar er waren ook mensen die al een beetje op leeftijd waren. Maakt niet uit, de sfeer was reuze en voor ieder wat wils. We hebben wat systemen uitgelegd en iedere deelnemer persoonlijke aandacht gegeven. Aan het eind hebben Raymond en ik nog een mooie partij gespeeld.

Op mijn vrije dag had ik nog de tijd om een interessant concert te bezoeken in Red Rocks, een beroemd amfitheater net buiten Denver. Je had daar een adembenemend uitzicht op de rode rotsen en natuurlijk de metropool Denver. Een concert met Steve Earle en Jackson Browne, die in Nederland wat bekender is. Het zag er veelbelovend uit, maar na een uur betrok het weer en ging het verschrikkelijk onweren en regenen. Toen ook nog de elektriciteit uitviel, was de chaos compleet. Het concert werd afgelast en naar een nieuwe datum verzet. Ik zal dus een keer terugmoeten! Heb ik weer...

In de andere spelsoorten ben ik, op het bandstoten na, niet meer actief. Met enige nostalgie kijk ik wel eens terug op mijn jeugd, toen ik met libre begon. Na een bepaald niveau bereikt te hebben, mocht je inschrijven voor de kaderspelsoorten en het bandstoten en daarin heb ik de Nederlandse top bereikt. Maar op een gegeven moment was het alleen maar driebanden wat de klok sloeg en gelukkig heb ik de juiste keuze gemaakt. Het neemt niet weg dat ik veel plezier heb beleefd met de kaderspelsoorten. Kader wil zeggen dat het biljart is onderverdeeld in allerlei vakken met verschillende oppervlakten. 47/2 wil bijvoorbeeld zeggen dat de lijnen van de vakken aan de kop van de tafel (bij de korte band) elk 47 cm lang is en de 2 achter de schuine streep betekent dat er maar 2 punten gemaakt mogen worden in een bepaald vak. Dan moeten de ballen weer verzameld worden naar een ander (meestal dichtbij gelegen) vak. De bedoeling is om de ballen zoveel mogelijk bij elkaar te houden om veel punten te maken. Technisch leuk om zelf te doen. Soms train ik wel eens een kaderspelsoort om eens te variëren. Ik sluit niet uit dat ik ooit weer eens kader ga spelen, maar kalendertechnisch zijn er nogal wat complicaties, dus voorlopig gewoon lekker driebanden.

Het bandstoten is voor mij een ingeslagen zijweg, wat ik zeker met enthousiasme beleef, maar de Nederlanse Biljartbond wacht op de volgende zijweg...

Groeten en tot de volgende maand,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: