Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Europees Kampioen!

Column van juni 2003

Vorige maand werd in Goynuk (30 km ten zuiden van Antalya) in Turkije het EK driebanden georganiseerd en daar wil ik eens over schrijven. Voor de eerste keer in mijn carrière won ik het EK door in een zeer spannende en hoogstaande finale de Belg Frédéric Caudron te verslaan in 5 sets.

Ik herinner me nog steeds goed dat ik in '90 mijn debuut maakte in Zweden en meteen als 2e eindigde. In '91 in Dordrecht werd ik wederom 2e. Beide keren verloor ik de finale met 3-2, dus ik rook telkens aan de winst. Tussen '93 en '97 was ik geen deelnemer wegens een schorsing van de Europese Bond. De oorzaak was: ik was lid van de BWA (de proforganisatie) en grote conflicten waren het gevolg. Sinds '98 deden we allemaal weer mee en waren de EK's echt volwaardig. Een 3e plaats viel mij ten deel in '98, '99 en in 2001.

Bij mij overheerst het blije gevoel dat mijn palmares aardig compleet aan het worden is. Immers, ik ben onder andere in het bezit van 3 wereldtitels (individueel en teams), 2x de wereldbeker gewonnen, eigenlijk de allermooiste trofee, enzovoorts.

Terug naar het afgelopen EK. dat werd gehouden in het mooie Royal resort Hotel, een 5-sterren complex, direct aan zee. Naast de 32 geplaatste spelers met hun aanhang, officials en andere betrokkenen, was er ook een groeiend aantal toeristen aanwezig, die af en toe een kijkje kwamen nemen in de toernooizaal. De TV was dagelijks aanwezig en de finale werd in heel Turkije uitgezonden. Biljarten is erg populair in Turkije.

Ik was ingedeeld in een poule met 2 Grieken (Kasidokostas en Polychronopoulus, mooie namen hé!) en een Portugees (Aranha). De openingswedstrijd tegen Aranha leverde geen probleem op (2-0 winst) en de volgende wedstrijd tegen Polychronopoulus was erg belangrijk om verder te gaan. Bij winst had ik een goede uitgangspositie om door te stromen naar de laatste 16. Met de 2-0 zege had ik tegen de kampioen van Griekenland voor mijn gevoel een prima wedstrijd gespeeld. In de avond speelde ik mijn 2e wedstrijd tegen Kasidokostas en die verloor ik, heel verrassend, met 2-0. Ik had er totaal niets tegen in te brengen. Niet alleen mijn gemiddelde was slecht, ik had geen enkele overtuiging. Zo zou ik het EK nooit kunnen winnen.

Had ik misschien te lang in de zon gelegen? Nee, echt niet. Kasidokostas, het grootste talent van zijn land, nog maar 18 jaar en een superbelofte, had een erg sterke partij gespeeld. Hij maakte de 2e set bij de stand van 4-3 in zijn nadeel gewoon uit met een prachtige serie van 12. Geen enkele kans gehad, maar geen drama maken van een verliespartij. Voordeel is dat je voor de volgende op en top gewaarschuwd bent. De concentratie staat 100% op scherp. Je vertrouwen kan ook minder zijn, maar ik ben na ruim 15 jaar topbiljart een ervaren speler, die van alles al heeft meegemaakt. Jonge spelers vallen sneller in een zwart gat.

In de 8e finales stond ik tegenover de Turk Tasdemir. Op basis van een door poule resultaat beïnvloede ranking werd ik aan de huidig kampioen van Turkije gekoppeld. Altijd een bijzondere ervaring om tegen een Turk te spelen in zijn eigen land. De mensen staan werkelijk vierkant achter hun eigen spelers. Zeer interessant om te zien. Turken zijn bijzonder trots op hun helden. Deze vorm van emotie en chauvinisme mis ik toch wel een beetje in Nederland, maar ja, wij zijn een nuchter volkje. Deze partij won ik overtuigend met 3-0 en vervolgens versloeg ik in de kwartfinale de gevreesde Belg Merckx met 3-0 en in de halve finale de Duitser Horn met 3-1. Overwinningen die niet in gevaar zijn geweest.

In de finale dus tegen Frédéric Caudron (België), titelverdediger en op dit moment één van de sterkste en meest succesvolle spelers ter wereld. Een echte alleskunner, wereldkampioen geweest in andere spelsoorten, enzovoorts. Grote indruk had hij nog gemaakt door in de kwartfinale de bekende Zweed Blomdahl te verslaan met een gemiddelde van 3.5!! In de finale maakte hij zijn reputatie gelijk waar door met 14 van acquit te gaan! Hij had pech dat de 15e net achteromging.

Kortom, een magnifieke start. Ik kwam goed terug door de 2e set overtuigend te winnen, maar bij 15-13 verlies in de 3e set stond ik wel met 2-1 achter. Bij 13-13 kreeg ik te maken met een butage (speelbal springt omhoog na het raken van de aangespeelde bal), dus m.a.w. domme pech en Caudron profiteerde koelbloedig. Het gaat om de best of five, dus 3 gewonnen sets.

De 4e set was weer voor mij en het was duidelijk dat de ontknoping zou plaatsvinden in de 5e set.

Na enkele spannende momenten stond het 13-13 en maakte ik het uiteindelijk goed af met 2 mooie punten. Eindelijk was ik waar ik jarenlang op hoopte: EUROPEES KAMPIOEN!!!

Tot binnenkort,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: