Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Voorbeschouwing op het komende WK driebanden in Rotterdam

Column van september 2004

Omdat het komende WK driebanden binnenkort in het middelpunt zal staan, wil ik daar graag wat meer over vertellen. Alle inschrijvingen zijn binnen en de deelnemers zijn bekend alsmede ook de poules.

Omdat er bijna geen andere toptoernooien zijn in het restant van dit jaar, draait alles om het WK met een ongekend groot aantal van 48 deelnemende spelers. Er hangt hier veel vanaf. De winnaar zal in februari 2005 uitgenodigd worden voor de Supercup (een duel waarvan de winnaar 25.000 Euro op zal strijken) en zal ook tevens een goede kans maken op Player of the Year, waaraan ook een mooie prijs is verbonden. Dus u zult begrijpen dat het zeer zeker een spannend verloop zal krijgen met (gelukkig) ruime T.V. aandacht.

Het WK wordt gespeeld van 6 t/m 10 oktober in het Topsportcentrum Stad Rotterdam Verzekeringen (bij Feyenoord Stadion). Ik denk een prachtige keuze. Hoe verloopt zo’n WK? Er zijn 16 poules van 3 spelers, waarvan de poulewinnaars verdergaan naar de laatste 16. Deze 16 worden dan op grond van hun resultaten gerangschikt van 1 tot 16. Degene die als allerbeste uit de poule, de nr. 1 dus, komt tegen de “slechtste” poulewinnaar, de nr. 16. Ook bij de kwartfinales wordt dit KO-systeem gehandhaaft en zo blijven er uiteindelijk nog 2 over.

De partijen worden natuurlijk gespeeld in sets, best of five. Dus over 3 gewonnen sets. Wie zijn mijn pouletegenstanders? De Tsjech Ivo Gazdos en de Japanner Joji Kai. Wat kan ik over hun mededelen. Gazdos is de beste speler van zijn land en is goed voor een gemiddelde van iets boven de 1. Dus normaal gesproken moet hij geen grote bedreiging vormen. Zeker mag je nooit iemand onderschatten. Hij zou toevallig eens een uitschieter kunnen hebben tegen een medefavoriet voor de titel. Kai kan een taaie klant zijn. Het is een technisch behoorlijk begaafde speler die al jarenlang meedraait in het Japanse driebandencircuit. Internationaal laat hij zich niet zo vaak gelden. Ik denk dat ie tussen 45 en 50 jaar oud is en ik heb er een paar keer tegen gespeeld, kan ik me nog herinneren. Een keer van gewonnen en een keer van verloren, maar dat is wel al een hele tijd geleden, zo’n 10 a 15 jaar. Mijn gemiddelde ligt zo rond de 1.700 – 2.000 algemeen, zeggen de kenners, dus het zal bijna wel een makkie zijn. Dat is nou net het gevaarlijkste, want in een partij kun je altijd kwetsbaar zijn met bijv. tegenslag met posities. In driebanden heb je goede posities nodig om tijdig te scoren en als die goede posities lang wegblijven, kun je vaak in de problemen komen. Ook sets, die gaan tot 15 punten, kunnen riskant werken. Het zijn tenslotte kleine partijtjes elke keer die dus voor de sterkste spelers het meeste nadeel opleveren. Maar ik ga uit van mijn eigen kracht. Ik heb al eens het WK gewonnen, toen in Frankrijk, in 2000. In St. Etienne om precies te zijn en in Columbia 1999 en in Denemarken 2002 was ik 3e. Ik heb een goede kans om verder te gaan naar de laatste 16 en dan kun je het niet verder invullen. Hoe is de loting, welke verrassingen zijn er, hoe zijn de omstandigheden, etc. Allemaal dingen die je over je heen moet laten komen. De vorm van het weekend maar ook de voorbereiding zal bepalend zijn. Ik heb er zin in!!

Voorlopig dus trainen, trainen en nog eens trainen. In mijn volgende column is de nieuwe wereldkampioen bekend. Ik hou u op de hoogte...

Tot de volgende maand,

Groetjes,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: