Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Promotie van de biljartsport

Column van mei 2003

In de vorige column heb ik al iets geschreven over een discussieavond, waarvoor ik uitgenodigd was. Helaas heb ik dit moeten afzeggen wegens een rugblessure, opgedaan met de warming-up voor een bosloop. Gelukkig ben ik alweer goed herstellende en door fysiotherapie kan ik me snel weer voorbereiden op de komende wedstrijden.

Die discussieavond werd georganiseerd in Oldenzaal door het plaatselijke eredivisieteam Twentevisie om eens met elkaar van gedachten te wisselen en om de verschillende sponsors een leuk avondje aan te bieden met een kleine demonstratie daarbij. Als gasten waren onder andere Evert ten Napel (van Studio Sport), Ton van Dalen (voetbalmakelaar) en Bert Voorthuijsen (de Telegraaf) aanwezig. Momenteel wordt er veel gedacht en gesproken over nieuwe ontwikkelingen in de biljartsport. Thema's zijn bijvoorbeeld hoe we de spanning nog meer kunnen opvoeren, kleding, TV-reportages aantrekkelijker maken, PR, etc..

15 Jaar geleden werd de smoking ge´ntroduceerd als wedstrijdkleding. Daarvoor, ik kan het me nog goed herinneren; speelden we in gekleurde truien en weer daarvoor hebben we totaal in het "zwart" gespeeld (dus met een zwarte trui). Je moet je zo voorstellen: tot en met het eind van de jaren '70 hebben de spelers altijd in zwarte pakken gespeeld. Dus met de komst van de smoking in het profcircuit was er sprake van een geweldige omwenteling. Nu, in 2003, heeft de smoking voor "velen" zo'n beetje afgedaan. Het is tijd voor iets nieuws. Er wordt met een schuin oog gekeken naar de poolsport, waarin de spelers jeugdiger lijken dan wij met hun sportieve poloshirts. Ook daarop kan reclame gemaakt worden en tegenwoordig moeten de kleren lekker losjes zitten.

Het formele gaat er steeds meer van af. In de politiek bijvoorbeeld draagt bijna de helft al geen stropdas meer. Door nette poloshirts te gaan dragen, spreken we natuurlijk makkelijker de jeugd aan en vanzelfsprekend is dit voor de toekomst een belangrijk item. Tijdens de World Games in 2001 (lees: de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten) mocht ik in Japan Nederland vertegenwoordigen door het dragen van een poloshirt in onze nationale oranje kleur. Ik vond het echt iets hebben!!!

Ook de tijdsduur van wedstrijden staat ter discussie. Het is een bekend gegeven dat sommige wedstrijden te lang duren en daardoor hun glans verliezen. Door een tijdslimiet van 60 seconden per stoot in te voeren, kun je de vaart in de partij houden. Overigens zal het plan doorgevoerd worden om terug te gaan van 60 naar 50 seconden per stoot. Een mooie stap, maar misschien kan ook de partijlengte van 50 punten iets ingekrompen worden. Ik zeg altijd: als er slecht gespeeld wordt door 2 spelers, dan duurt zo'n partij vaak te lang, ook al heb je een tijdslimiet van 25 seconden!!

Bij een TV-reportage moet er op steeds meer details gelet worden. Het commentaar moet beslist verbeteren, want de mensen die niets ophebben met biljarten of er gewoon niets van begrijpen; die moet je aan zien te spreken. Leg het spel zo simpel mogelijk uit. Het is een sport die vooral ouderen aantrekt, maar er zijn ook jonge mensen aanwezig. Richt de camera eens op een mooie meid op de tribune bijvoorbeeld. Geef er meer kleur aan en dat is gewoon makkelijk te realiseren.

Van ons (de spelers) hoeft het niet stil te zijn met de wedstrijden. De mensen moeten zich gewoon lekker kunnen ontspannen. Ik speel met mijn eredivisieteam in Nijmegen en het is een groot en gezellig biljartcentrum, waar het vrij rumoerig en ontspannen aan toegaat. En zo hoort het ook. Natuurlijk is het essentieel dat er volop aandacht is voor de partij die je aan het spelen bent. Als professional probeer je de aandacht naar je toe te trekken. Als je goed speelt gaat dat vanzelf uiteraard.

Een paar weken geleden was ik nog op het jeugdjournaal te zien tijdens een jeugdclinic. Die werd toen gecombineerd met de nationale bekerfinale voor teams in Egmond aan Zee. Dat was een leuke promotie om te doen, samen met enkele andere topspelers. Hier ging in ieder geval, vooral richting de jeugd een geweldige publiciteit vanuit!!

Waarom wordt er niet nog meer werk van gemaakt? De 20 uitverkorenen, afkomstig vanuit heel Nederland, hadden de dag van hun leven!! Dat wordt weer verder verteld op de scholen en vrienden, etc.. Mijn zoon van 6 jaar zag het op de TV en hij gelijk naar me toe met de vraag: wanneer krijg ik les van jou papa en wanneer gaan we biljarten? Ik heb hem alle details uitgelegd natuurlijk van het biljartspel en hij kan nu al een prachtige lossebander over 5 banden maken. Trots dat hij is!!

Je ziet dat de uitstraling van zo'n clinic beslist niet onderschat mag worden. We zijn op de goede weg, dat staat vast!

Tot binnenkort,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: