Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Even voorstellen: Dick Jaspers

Column van februari 2003

Laat ik me even voorstellen: mijn naam is Dick Jaspers, 37 jaar, gehuwd met Andrea en we zijn in het trotse bezit van een zoon (René) en een dochter Annet. Ik ben geboren en getogen in St. Willebrord en sinds 1990 professioneel biljarter.

Reeds op zeer jeugdige leeftijd kwam ik in aanraking met de biljartsport, mede doordat mijn grootouders en later mijn ouders een cafe/bar/dancing runden. Als het café gesloten was of als er praktisch geen klanten binnen waren, dan mocht ik regelmatig trainen en het biljarten had al gauw mijn interesse en voorkeur. In voetbal bijvoorbeeld had ik geen enkele zin. Liever bedreef ik een puur individuele sport en biljarten was me, gezien mijn rustig karakter, op het lijf geschreven. School en studie gingen natuurlijk voor, maar zo rond mijn 17e jaar reikten mijn biljartambities zo hoog dat ik heel graag de absolute (internationale) top wilde halen. Toen al nam biljarten een belangrijke plaats in mijn leven in. Het leven stond bol van allerlei nieuwe uitdagingen.

De eerste internationale uitzendingen naar EK's voor junioren, de promoties naar de hoogste speelklassen (ereklasse wordt dat wel genoemd), kortom ik kwam bij de grote jongens terecht. Dit was zowel een spannende als een bijzonder avontuurlijke tijd! Want presteren op het hoogste niveau wilde je maar al te graag. Maar er kwamen allerlei andere "bijzaken" om de hoek kijken, zoals media-aandacht, meer verantwoordelijkheid voor je sport, etc.. Vanuit het kleine jeugdcircuit dus in de grote volwassen biljartwereld!

Toen eind 1986 het professionele driebandencircuit van de BWA (Billiards World Association) met veel bombarie van start ging, was er sprake van een enorme revolutie in de biljartsport. Topspelers konden nu i.p.v. een beker prachtige geldprijzen winnen in de Worldcuptoernooien en de Wereldbeker werd gezien als de meest begeerde trofee die er te winnen was. Door al deze ontwikkelingen kreeg de sport een geweldige facelift en besloot ik me helemaal te gaan toeleggen op het driebanden, de "koningsdiscipline". Mijn doel was proberen bij het selecte groepje van de beste driebandenspelers ter wereld te komen. Gelukkig was ik al op jonge leeftijd begonnen met het driebanden en toen ik me echt daarop ging concentreren, was er sprake van een stormachtige progressie in mijn spel. De andere spelsoorten liet ik zo'n beetje voor wat het was. Het driebanden trok alle aandacht.

Het moment dat me deed besluiten om als een professional door het leven te gaan, was tijdens de finale van de Worldcup in het Casino te Valkenburg tussen Raymond Ceulemans, de levende legende uit België en de Japanner Nobuaki Kobayashi. De finale werd rechtstreeks op de TV uitgezonden en was een groot succes! Dat was eind '87 en ik wist het zeker: ik moest en ik zou erbij komen. daar had ik heel wat voor over. Hoe ging dat? Eigenlijk heel simpel; proberen zulke goede prestaties te leveren dat men niet om je heen kon en dus een contract aangeboden kreeg.

Ik debuteerde op het NK driebanden in januari '88 met een 3e plaats, in '89 een 2e plaats en begin 1990 behaalde ik ongeslagen mijn 1e nationale titel, door in de finale de enige profspeler van Nederland Rini van Bracht uit Waalwijk met 3-1 te verslaan. Later dat jaar kreeg ik een paar uitnodigingen om enkele Worldcuptoernooien te spelen en gelijktijdig werd me het felbegeerde profcontract aangeboden. Het jaar daarop - in '91 - won ik al mijn 1e Worldcuptoernooi in Tokio (finale tegen de Italiaan Zanetti) en eindigde ik samen met Blomdahl en Ceulemans op de 1e plaats. Aan de hand van andere toernooiresultaten werd me de 3e plaats toegewezen. Echter, ik was zeer content met alles!

We hebben mooie maar ook moeilijke tijden meegemaakt met de BWA. Er is ons bijvoorbeeld een lange schorsing opgelegd door de Europese- en Wereldbiljartbond, waarin het ons onmogelijk werd gemaakt om 5 jaar lang aan EK's en WK's deel te nemen en gelijktijdig de BWA-toernooien te spelen.

Maar ik kan met trots zeggen dat de toernooien die ik in mijn leven gewonnen heb, die toernooien zijn geweest waarin de complete wereldtop aanwezig was. Juist dat heeft me zo sterk en doelbewust gemaakt. Men kent mij als een serieus en gedreven sportman waarin kwaliteit van de wedstrijden voorop staat.

Mijn grote doelstelling is niet alleen mijn professionele instelling te laten zien, maar mijzelf en de toeschouwers te plezieren met biljarten van hoog niveau. Belangrijk is dat mensen geďnteresseerd naar een biljartwedstrijd gaan kijken en enthousiast naar huis gaan met de bedoeling weer een keer te zullen gaan kijken. Dat zijn tegenwoordig "bijzaken", die ons als spelers zeker bezighouden. Niet alleen dat potje biljarten, maar ook de sport promoten!! In dat verband is het misschien voor u nuttig om te weten, dat ik een eigen website onderhoud. Heeft u interesse, kijkt u maar eens bij: www.dickjaspers.nl. Veel plezier!!!

Tot de volgende maand,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: