Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Spanning is het sleutelwoord voor succes in een sport!

Column van april 2006

In mijn vorige column wilde ik nog verder ingaan op het begrip: spanning! Ik wil daar nog een mooi voorbeeld aan geven dat spanning zo ontzettend belangrijk kan zijn voor het welslagen van een sportwedstrijd. Het voetbal bijvoorbeeld heeft echter een groot krediet opgebouwd als n van de populairste sporten ter wereld. Biljarten heeft dat jammer genoeg niet. Natuurlijk kunnen voetbalwedstrijden saai zijn als er slecht gevoetbald wordt, maar men kijkt gewoon zeker weer naar de volgende wedstrijd en dat is het krediet wat voetbal nu eenmaal heeft. Bij biljarten ligt dat een stuk gevoeliger. De wedstrijd kan dan veel te lang duren en het geduld van de toeschouwers wordt erg op de proef gesteld. En... de spanning ontbreekt dan en dat is funest.

Ik wil even teruggaan naar de nationale Elite Grand Prix in Wijchen waar ik de finale speelde tegen mijn grote rivaal Raimond Burgman uit Heemstede. Ik speelde een sterk toernooi waarin ik schitterde in de halve finale tegen mijn goede maat Harrie van de Ven uit Bergeijk. Ik won toen met 50 - 15 in maar 14 beurten, een gemiddelde van 3.570! Gn spanning ja, maar wel gelukkig superieur spel van vooral mijn kant. En toen de finale tegen Burgman. Ja, wij kennen elkaar al meer dan 20 jaar (in 1984 speelden we voor de 1e keer tegen elkaar; dat was nog kader 47/2 en hij won, dat herinner ik me nog ja).

Maar goed, terug naar Wijchen. Burgman kent mij als geen ander en verdedigt sterk, m.a.w. ik krijg bar slechte posities om te scoren en ik verdedig natuurlijk terug. Ik denk ook na van wat er gebeurt als ik eventueel zou missen en hij krijgt dan vaak ook slecht spel terug en zo ging het de gehele wedstrijd door. Immers, de belangen zijn groot. Je wilt toch graag de kroon op je werk zetten door een Grand Prix te winnen en natuurlijk wil Burgman heel graag van mij winnen. Er staat ook prestige op het spel en dat gaat gelukkig altijd gepaard met sportief en correct gedrag en dat vind ik heel mooi van Raimond en andersom ook van mijn kant. Ik zou anders nooit willen winnen als ik me niet correct zou gedragen. Dan vergaat mij de zin ineens en heb ik geen interesse meer (ik schaam me diep dan, dat mag u gerust weten).

Terug naar de finale. De finale valt een beetje tegen door de moeilijke posities en het sukkelt een beetje verder. Tegen het einde van de partij verrast Burgman me met enkele goede series en ik heb eigenlijk het nakijken. Ik voel me bijna geklopt maar ik kom weer gelijk, maar opnieuw spurt hij weg en hij maakt het goed af. Ik heb nog tenslotte de nabeurt en ik moet er nog 6 maken om op gelijke hoogte te komen en dan gaan de penaltys het uitmaken wie uiteindelijk de winnaar gaat worden. Met mijn laatste krachten probeer ik deze laatste kans nog zo goed mogelijk te benutten en ik maak de opstoot perfect. Nummer 2 is geen probleem, de 3e is lastig, moet zeer goed aangespeeld worden en hij is perfect. Het publiek wordt muisstil! Gaat Jaspers het nog redden? Hij moet er nog maar 3 en dan ben ik weer in mijn element hoor. Hier hou ik wel van! Nummer 4, 5 en de laatste is een hele moeilijke! ik neem een time-out en ik speel hem goed! Groot applaus en de mensen veren op.

De finale was bijna als een nachtkaars uitgegaan maar dan dit! Dit is mooi! Burgman baalt op zijn stoel want hij dacht natuurlijk: nou Dick 6 in de nabeurt, dat lukt je denk ik niet. Opnieuw de toss: Burgman wint en hij begint als eerste: Hij maakt de opstoot niet helemaal perfect, maar hij mag verder. Nummer 2 is een erg lastig figuur maar hij slaagt erin om te scoren maar dan gaat het mis bij weer een moeilijke positie. Nu moet ik aan de tafel en ik moet er 3 zien te maken om definitief winnaar te worden en ik slaag!!!! De spanning was te snijden, iedereen zit gebiologeerd naar de wedstrijd te kijken want dit is opwindend!

En het geeft een kick om zo te winnen. Ik was echt bijna verslagen en toch ga ik er nog met de hoofdprijs vandoor. En dit bedoel ik nou met spanning. Dan is biljarten z attractief; ik doe mijn best om zo objectief mogelijk mijn mening te geven. Dan is biljarten niet saai hoor! Dan zit iedereen met open mond op het puntje van zijn stoel en er wordt dan hooguit wat gefluisterd tegen elkaar van: hoe zou jij hem maken of zo? Machtig om te zien! De mensen die dat gezien hebben, die komen weer terug, zeker weten!!

En ik blijf erbij: spanning is het sleutelwoord voor succes in een sport!

Groeten en tot mijn volgende column,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: