Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Minder vorm?

Column van november 2005

Toen een journalist mij vroeg hoe het kwam dat ik in de Nederlandse competitie al 3 van de 5 partijen verloren had, kon ik hem niet echt een bevredigend antwoord geven. Als antwoord gaf ik aan dat het onmogelijk is om 12 maanden per jaar in topvorm te zijn. En qua gemiddelde zit ik op mijn niveau. Een algemeen gemiddelde van bijna 1.800 is toch keurig te noemen hé?

Het gaat in de topsport altijd om winnen, dat hoef je mij heus niet te vertellen. Het niveau is gewoon erg hoog vandaag de dag en gevestigde namen als Blomdahl, Sayginer, Zanetti en uiteraard ikzelf hebben het niet zo gemakkelijk. Je bent in één enkele partij kwetsbaar. Als je de resultaten neemt over een geheel seizoen, dan horen wij absoluut tot de besten, nog steeds. Wij zijn allemaal veertigers geworden. Zanetti is 43, Blomdahl is net 43 geworden, ikzelf ben 40 en Sayginer wordt binnenkort 41 jaar. Gaat de leeftijd nu dan toch meetellen in deze stress sport? Blomdahl en Zanetti moeten vaak lange reizen maken vanuit resp. Zuid-Duitsland en Italië en dat kost veel energie en is vermoeiend.

Ik vind het belangrijk om veel aan sport te doen. Mijn sportprogramma van een "normale" week bestaat uit zeker 4 keer te sporten o.a. hardlopen, zwemmen en 1 keer een fitnessprogramma per week met daarachter een heerlijke sauna. En ik kan u verzekeren, ik kan niet meer zonder!

En met mijn vorm is er niets aan de hand eigenlijk! Ik speel ook competitie voor B.C. Lugo in België en daar gaat het voortreffelijk. Samen met Torbjorn Blomdahl, Paul Stroobants en Roland Forthomme vorm ik de kampioensploeg van het vorige seizoen en tot dusver heb ik al mijn wedstrijden gewonnen met goede gemiddeldes.

In Barendrecht tijdens het 3e Wereldbekertoernooi ben ik tamelijk vroegtijdig uitgeschakeld. In de 2e ronde verloor ik van de misschien wel onbekende, maar wel sterk opkomende Turk Adnan Yüksel, die me aan de kant zette met 3-1. Tja het is gewoon zo dat nieuwe talenten zich behoorlijk gaan mengen in de wereldranking. U wilt vast weten hoe hoog ik sta in november? Op dit moment vertoef ik op de 4e plaats. Sanchez staat duidelijk eerste maar werd ook verrassend snel uitgeschakeld door Rodriguez uit Peru. De Belg Merckx triomfeerde uiteindelijk in een Worldcuptoernooi. Forthomme in Hurghada en Merckx in Barendrecht. Nog één wereldbekertoernooi zal er plaatsvinden in Turkije in dit jaar, namelijk in Istanbul en ik heb een realistische kans om nog eerste te worden in deze cyclus. Het zal in ieder geval weer spannend worden!

Om nog even terug te komen op mijn trainingsprogramma. Veel mensen vragen me dikwijls hoeveel ik nu eigenlijk train in de week. Er werd weleens geschreven dat ik 6 uur per dag zou trainen en dat 5 dagen per week. Nou, dat is niet waar en dat heb ik trouwens nooit gedaan. Dan vergaat het plezier in je sport en word je een soort machine. Sleur komt er dan ook aan te pas op een gegeven moment en dan gaat het fout. Ik probeer mijn training zo goed mogelijk te doseren met veel sporten erbij. Niet alleen goed voor je lichaam maar vooral ook voor de geest! Na een druk weekend vol met biljarten of een spannend toernooi zal ik bijvoorbeeld maandag en dinsdag niet gauw gaan trainen, misschien zelfs ook de woensdag niet om dan aan het eind van de week weer vol gas te geven met trainen. Fris zijn, gemotiveerd blijven en afleiding spelen een grote rol tegenwoordig. Ik weet niet precies hoe mijn concurrenten dat doen, maar het zal niet zo veel verschillen van elkaar. Feit is wel dat je een partij niet even kunt invullen zoals je dat wilt omdat je te maken hebt met een tegenstander en totaal nieuwe omstandigheden elke keer. Meer over mijn trainingsprogramma volgende maand!

Bedankt voor het lezen en tot dan!

Groeten,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: