Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Drukke zomer

Column van augustus 2005

Helaas heeft het afgelopen WK in Lugo mij niet gebracht wat ik ervan hoopte. Sterker nog, ik heb nog nooit zo'n mislukt WK meegemaakt. Al in de voorronde uitgeschakeld door één dramatische verlies- partij tegen de Amerikaanse Koreaan Michael Kang, compagnon van de zo geliefde en te vroeg gestorven Sang Lee, waar ik later in deze column op terugkom. Ook dat kan eens gebeuren, een inzinking zo vroeg in het toernooi terwijl ik notabene de week daarvoor een nieuw wereldrecord toernooigemiddelde heb gevestigd in het door mij gewonnen nationale GP toernooi in Veldhoven. Dus met de vorm zat het wel goed dacht ik hé. Ik vind het dan belangrijk om daarna gas terug te nemen. Ik had ook de kans daarvoor omdat er geen toernooien waren in die periode. Dan kan ik lekker veel aandacht besteden aan mijn gezin met 2 opgroeiende kinderen van 7 en 8 jaar. Die willen graag naar het zwembad hoor en dan train ik meestal wat in de avonduurtjes. In deze zomer staan voor mij 3 grote toernooien op het programma. De World Games in juli (worden georganiseerd in Duisburg) en dat belooft een waar festijn met uitzendingen op het Duitse net. Uw vraag is ongetwijfeld; wat is dat precies voor een toernooi. Nou het zijn de Olympische Spelen voor niet Olympische sporten. Van groot belang dus. Naast biljarten (pool, snooker en drieband) wat deze keer één van de trekpleisters is, staan o.a. korfbal, powerliften, bowlen en gymnastiek op het programma. Deze Spelen worden om de 4 jaar georganiseerd en door metingen van populariteit en beoefening kan een sport uit de World Games doorgeschoven worden naar de echte Olympische Spelen. Niels Feijen voor pool en ikzelf voor het driebanden zijn de Nederlandse vertegenwoordigers in Duisburg en we gaan voor de medailles hoor!!

De vorige keer, in 2001 dus, vond het plaats in Akita (Japan) en dat was een geweldige belevenis hoor. Ik veroverde er toen zilver, en de uitstraling van de prijsuitreiking was zeker vergelijkbaar met die van de Echte Spelen. Super. Overal in Akita, toch een stad van 200.000 inwoners, was de invloed en sfeer van de World Games, te merken. Ontzettend veel vrijwilligers heb ik toen gezien, die in WG t-shirts rondliepen en met vlaggetjes rondzwaaiden. Heel leuk allemaal.

Het 2e toernooi vindt plaats in New York in de gigantische biljartzaal van wijlen Sang Lee en Michael Kang. Vergis u niet, er staan meer dan 50 biljarts in dit luxe complex. Als eerbetoon aan Sang Lee, die vorig jaar op 51-jarige leeftijd aan maagkanker overleed, speelt bijna de gehele wereldtop mee. Typisch Amerikaans is dat er een vrij hoge prijzenpot is, maar alle kosten op eigen rekening! Spannend natuurlijk maar bij mij overheerst het gevoel om mee te doen aan de Sang Lee Memorial. Toen in 1990 waren Sang Lee en ik de 2 nieuwkomers in de BWA, de toenmalige profbond en ik heb altijd een goede band gehad met hem. We zullen hem ook zeker missen in zijn eigen lokaal in Flushing, Queens.

Het 3e toernooi is natuurlijk het jaarlijkse Crystal Kelly toernooi in het mondaine Monaco, waar we in de watten worden gelegd door de familie van Oosterom. Dit toernooi staat in de biljartwereld ongetwijfeld bekend als het meest prestigieuze evenement en is een beetje mijn toernooi geworden. De laatste 4 edities wist ik allemaal te winnen met droomgemiddeldes, maar het curieuze is dat je met goed spelen ook zomaar bijv. 5e kunt worden. Dat overkwam Blomdahl die het laatste jaar pardoes op de 7e plaats eindigde (van 8 deelnemers)! Zo sterk bezet is dit befaamde toernooi waarin iedereen van elkaar kan winnen. En na deze toernooien is het afgelopen met vakantievieren want dan is het inmiddels september en zijn alle competities weer begonnen. Ik hoop sterk voor de dag te komen op al deze toernooien. Op mijn site kunt u zien hoe het allemaal is gegaan met mijn prestaties.

Groeten,

Dick Jaspers© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: