Dick JaspersHome | Palmares | Gastenboek | Producten | Biografie | Foto | Contact | English


Jaspers voor dertiende keer Nederlands kampioen

Jaspers ondanks lager prijzengeld toch dankbaar

VEGHEL - Dankbaar, dat woord klonk vaak in de coulissen van de Masters driebanden. De finalisten, Dick Jaspers en Harrie van de Ven, gebruikten het meermalen. Zij waren blij met het toernooi om de nationale titel.

Lang zag het er immers naar uit dat het evenement in De Blauwe Kei dit jaar niet zou doorgaan. De Masters, sinds 1993 onderdak hebbend in Veghel, stond op losse schroeven. Willie Minkels, de grote man in de organisatie, stopte er in 2005 mee.

Toen begonnen de problemen. Substantiële sponsors meldden zich niet meer of haakten na eerdere toezeggingen af. Eind januari, de vaste datum, kon niet worden gehaald. Uiteindelijk bemoeide de biljartbond zich er zelf maar mee.

Het lukte, zij het dat er moest worden beknibbeld. Het budget van 2005 (ruim 100 duizend euro) bleek onhaalbaar. De afgeslankte begroting, 65 duizend euro, had ook gevolgen voor de spelers. Zij moesten prijzengeld inleveren. En niet zo’n klein beetje.

Winnaar Jaspers, toen en nu, kreeg anderhalf jaar geleden 6000 euro, gisteren stond op zijn cheque 4500 euro. ‘Ik heb heel wat gevloekt, want ik ben prof en hier moet ik ook van leven. Aan de andere kant ben ik toch blij dat het toernooi is doorgegaan.’

Harrie van de Ven, die de tweede prijs mocht ophalen na de met 3-0 verloren finale zondagmiddag, had in 2005 nog 2750 euro gekregen voor zijn prestaties, nu was dat 2000 euro geworden. Maar hij is geen full-prof zoals Jaspers, die zijn dertiende Nederlandse titel sinds 1990 veroverde.

Jaspers (41) liet in al die jaren wel eens een steekje vallen bij dit NK, waar de beste zestien driebanders elkaar ontmoeten. Zo liet hij in 1992 de titel aan Jan Arnouts, in 1996 en 2003 aan Raimond Burgman en twee jaar geleden aan Frans van Kuijk.

Helaas was Burgman, toch de nummer twee van Nederland, zaterdag al zijn tegenstander in de kwartfinale. Jaspers won het titanengevecht met 3-1. Overigens deden subtoppers als Van Kuijk, Valentijn en Tijssens niet meer mee. En werd Jean-Paul de Bruijn al in de groepsfase onderuitgehaald.

Van de Ven behoort niet tot dat selecte groepje. Toch stond de eerste verzendmedewerker bij de textielgroothandel Vespo Groep in Eindhoven al eens eerder tegenover Jaspers in de eindstrijd, in 2002.

Toen was hij volstrekt kansloos (3-0) en maakte hij slechts vijftien punten. Zondag stribbelde hij aardig tegen, hoewel uiteindelijk dezelfde (set)cijfers op het scorebord kwamen.

Brutaal nam Van de Ven in de eerste set een ruime voorsprong: 14-4. Maar Jaspers gaf geen krimp en trok de set alsnog naar zich toe. Daarna moest Jaspers op zijn tellen blijven passen, maar met 15-10, 15-9 zette hij zijn vriend toch opzij.

Want vrienden zijn het, de twee kleine Brabanders, de een uit Bergeyk, de ander uit St. Willebrord. Ze delen naast het biljarten een passie: de betere popmuziek. Van de Ven is een van de grootste fans in Nederland van Uriah Heep. Hij kent de bandleden persoonlijk. De favoriete groep van Jaspers is het niet (hij zweert bij Emerson, Lake and Palmer), maar op 7 november zitten beiden wel, ook backstage, bij het concert van Uriah Heep in Geleen.

Voor die tijd heeft Jaspers nog genoeg aan zijn hoofd op de blauwe lakens. Deze week staat het wereldbekertoernooi in Hurghada (Egypte) op het programma. Op 17 september begint de eredivisiecompetitie weer, over twee weken doet de oud-wereldkampioen weer een gooi naar de mondiale titel in Sankt Wendel. In die Duitse plaats zijn ook Burgman, Tijssens en De Bruijn van de partij.

Van de Vens programma ziet er heel wat bescheidener uit. Geen World Cup, geen WK, wel competitie. Dit jaar speelt hij als tweede man bij het gedegradeerde Zundert. Hij was in dienst van St. Willebrord, maar vertrok toen hij maar de helft van zijn gage uitbetaald kreeg. Wat dat betreft hebben de twee nóg een onderwerp van gesprek. Jaspers had een jaar geleden een soortgelijk probleem bij zijn club Hengelo. Dat conflict werd overigens wel opgelost.

Bron: De Volkskrant© 2000-2021 Dick Jaspers


SIXFISH MEDIA | HOLLYWOOD | LONGONI CEUS | AURA TIPS | IWAN SIMONIS CLOTH

Translate this page in english: