Dick Jaspers

Beginpagina Nieuws Columns Agenda
Palmares Biografie Producten Sponsors
Fotoalbum Gastenboek Contact Links


Uiteindelijk 3e plaats voor Dick Jaspers

Podiumplaats bij Sang Lee Memorial in New York

In de Sang Lee Memorial, het grote mammoettoernooi, wat gehouden werd in de alom bekende biljartzaal van wijlen Sang Lee, is Dick tenslotte op een 3e plaats geeindigd met een "overall gemiddelde van 1.907". Blomdahl en Sayginer finishten op een 1e en 2e plaats.

Vorig jaar kwam men op het idee, na het overlijden van Sang Lee in oktober, om een groot toernooi als eerbetoon te organiseren. Sang Lee overleed op 50-jarige leeftijd aan maagkanker in een ziekenhuis in Seoul. Dick had altijd een erg goede en collegiale band gehad met Sang. "Vreemd dat hij er niet meer is op de biljarttoernooien. De laatste jaren was Sang een stuk minder te vinden op de Europese toernooien. Een beetje logisch want hij moest als één van de weinigen vaak een erg lange reis maken en na 10 jaar werd dat gewoon minder. Hij exploiteerde samen met Michael Kang, zijn Koreaanse partner, Carom Cafe Billiards, een biljartzaal met 50 tafels in Queens, New York. En hij reisde regelmatig naar Zuid-Korea waar hij ook het biljarten promootte. Triest dat hij zo jong is gestorven. Hij was een goed mens met veel sociale contacten en in de toernooien die hij in zijn oude lokaal organiseerde, liet hij blijken een fantastisch gastheer te zijn. Ik mis zijn aanwezigheid en ik ben niet de enige. Vandaar dat ik zonder twijfel gelijk heb ingeschreven om mee te doen met de Sang Lee Memorial. Dat is het minste wat ik kan doen".

Tijdens het toernooi werd er nog een plechtigheid gehouden ter nagedachtenis van Sang Chun Lee, zoals zijn echte naam luidde. 2 boeddisten baden voor hem in de Koreaanse traditie.

Er deden zo'n 80 spelers mee uit de gehele biljartwereld, waaronder een groot deel van de wereldtop. Men begon met de kwalificaties in verschillende poules. De eerste 2 gingen door naar de semi-finales (4 poules van 8 spelers) waarbij de beste 10 zich uiteindelijk kwalificeerden voor de A-finales en nummer 11 t/m 20 voor de B-finales. In de A-finales won Dick 7 partijen en verloor hij er twee (van Zanetti en van Blomdahl). Wel versloeg hij o.a. Sayginer, wereldkampioen Sanchez en good-old Raymond Ceulemans. Hij kwam op gelijke hoogte met Sayginer die eveneens 2 partijen verloor, maar tot een iets hoger gemiddelde (1.988) reikte. Dick was best tevreden met zijn prestatie: "Het is natuurlijk anders biljarten dan wat wij gewend zijn. In New York begon je om 10.00 's morgens en eindigde je om 20.00 uur 's avonds. Er wordt een aanslag gepleegd op je concentratievermogen en conditie, maar dat zijn zo'n beetje mijn sterke wapens. Met Blomdahl die liefst 2.006 speelde, Sayginer met 1.988 en Dick met 1.907 behoordden wij absoluut tot de 3 sterksten."

De nederlagen tegen Zanetti (4e) en Blomdahl waren minimaal te noemen. Tegen Zanetti stond het 37-36 in 18 beurten, waarna hij het uitmaakte met 3 en tegen Blomdahl werd het 40-33 in 19 brt. Het toernooi is bijzonder succesvol verlopen met een goede publieke belangstelling en het ziet er naar uit dat er volgend jaar weer een Sang Lee Memorial gaat komen. Voor foto's en uitslagen zie: www.professorqball.com


Ontwerp en techniek: BSID
© 2000-2017 Dick Jaspers - Foto's: JP Parmentier