Dick Jaspers

Beginpagina Nieuws Columns Agenda
Palmares Biografie Producten Sponsors
Fotoalbum Gastenboek Contact Links


Mislukt WK voor onttroonde Dick Jaspers

Sanchez verovert zijn tweede wereldtitel

Dick heeft een bijzonder mislukt WK achter de rug in het Noord-Spaanse Lugo. Hij was ingedeeld als titelverdediger bij de Amerikaan Michael Kang, van origine Zuid-Koreaan en de Spaanse belofte Raul Hernandez.

De 2e Poulewedstrijd tegen Hernandez (S) die Dick won met 3-1 tijdens het WK driebanden in Lugo De winnaar van deze Poule zou doorstoten naar de laatste 16, waar vanaf daar een KO-systeem werd gehanteerd (dus bij verlies eruit). Maar zover zou het niet komen. Al in de 1e Poule- wedstrijd werd op een hardhandige manier aan de kant gezet met een ontluisterende 3-0 nederlaag en een bijzonder laag gemiddelde van 0.667. Heel ongebruikelijk voor deze speler die doorgaans rond de 2.000 speelt. De oorzaak lag volgens Jaspers voor een groot deel aan de hitte en het niet kennen van de Rufestafel, een bekend Spaans fabrikaat. De biljarts waren echt ok, zei Jaspers maar door de hoge vochtigheid konden de banden soms veranderlijk werken. Een beetje raar is het wel dat er geen airconditioning aanwezig was in de benauwde zaal. En de ene keer heb je er gewoon meer last van als een andere keer. Kang speelde er zijn 2e wedstrijd, nadat hij zijn 1e wedstrijd verloren had tegen een overtuigende Hernandez die maar liefst boven de 1.700 speelde. Toen het 2-0 stond voor Kang dachten velen in de zaal dat Jaspers terug zou slaan. maar bij een opening van 2 van Jaspers reageerde Kang onmiddellijk met een 7 en een 4, waardoor de situatie er hopeloos ging uitzien. Een wonder zat er deze keer niet in en door deze dramatische nederlaag was het bijna onmogelijk om nog 1e te worden in zijn Poule.

Opname van de wedstrijd tegen Hernandez tijdens WK driebanden in Lugo Dick deed wel zijn sportieve plicht om Hernandez in een verdedigende partij met 3-1 het nakijken te geven. Het gemiddelde was deze keer normaal en best goed te noemen, namelijk 1.500 om 1.250. Maar Hernandez werd eerste in zijn Poule om daarna in de achtste finales uitgeschakeld te worden door de Belg Eddy Leppens.

Jean-paul de Bruijn en John Tijssens, de andere Nederlanders hebben een uitstekend toernooi achter de rug. John verloor in de kwartfinales en Jean-Paul haalde uiteindelijk zelfs de finale om daarin uitgeschakeld te worden door een superieure Sanchez die voor zijn eigen supporters zijn 2e wereldtitel veroverde. Dick Jaspers nam zijn verlies sportief op en bleef supporteren voor de andere 2 Nederlanders. Het was voor hem zijn slechtste WK, overigens na een erg sterk 1e halfjaar van 2005. Hij raakte als titelverdediger veel punten kwijt en zakte van de 1e plaats nar de 4e plaats op de wereldranking.

Zijn volgende grote toernooi zijn de Worldgames in Duisburg van 20 t/m 24 juli. De Worldgames zijn de "Olympische Spelen voor de niet olympische sporten" waarbij biljarten een tamelijk prominente rol speelt in dit belangrijke evenement.

Voor complete uitslagen van het WK in Lugo, zie www.circulodelasartes.org


Ontwerp en techniek: BSID
© 2000-2017 Dick Jaspers - Foto's: JP Parmentier